Грип не відступає

21.01.2016

Станом на 17 січня 2016 року в Україні підтверджено 51 летальний випадок унаслідок захворювання на грип. Про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі. У Вінницькій області, за його словами, зафіксовано 7 таких випадків, в Одеській — 20, Донецькій — 4, Рівненській — 3, в Кіровоградській, Житомирській, Харківській, Черкаській, Чернівецькій, Львівській — по одному, в Києві — 5. Водночас міністр переконаний: приводів для паніки немає. Україна щодо захворюваності на ГРВІ та грип сьогодні перебуває на рівні всіх європейський країн.

«Позитивом є те, що за останній тиждень зріс показник звернення хворих до лікарів та госпіталізації. Це означає, що люди почали відповідальніше ставитися до ситуації і менше займаються самолікуванням», — наголосив Олександр Квіташвілі.

За даними Українського центру із контролю й моніторингу захворювань МОЗ України, 17 областей наблизились до епідемічного порогу щодо випадків захворювання на ГРВІ та грип. У двох областях — у Донецькій та Рівненській — цей показник перевищено. Карантинні заходи запроваджено у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Київській, Кіровоградській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Чернівецькій, Чернігівській областях та Києві. Обмежувальні заходи, зокрема переривання навчання у школах, сприяють зниженню захворюваності у 2-2,5 раза, наголошує виконувач обов’язків голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Святослав Протас.

Керівник «Українського центру із контролю й моніторингу захворювань МОЗ України» Любов Некрасова каже, що 98 % летальних випадків зумовлені штамом вірусу грипу типу А Н1N1. Водночас, за її словами, за другий тиждень 2016 року питома вага дорослих, які захворіли на грип та ГРВІ, збільшилася, тоді як дітей на 10 % зменшилася, порівняно з першим тижнем. «Найбільше хворих реєструють у Києві та Київській області. Найменший рівень захворюваності — в Закарпатській, Тернопільській, Харківській областях. Загалом майже два з половиною мільйони осіб уже перехворіли на грип та ГРВІ», — зауважила вона.

Медики ще раз наголошують: одразу після виявлення ознак гострої вірусної інфекції необхідно звертатися до лікарів. Особливо це стосується осіб із групи ризику: людей, які мають складні хронічні недуги, вагітних жінок, дітей до 5 років, людей літнього віку. Дуже важливими є засоби профілактики. Потрібно часто мити руки, зволожувати слизові оболонки, уникати великого скупчення людей, зволожувати повітря в приміщеннях.