НОВИНИ ПЛЮС

21.01.2016

Умити руки

Оголошеного раніше голосування за зміни до Конституції щодо централізації та особливого статусу Донбасу, запланованого на 2 лютого, може і не відбутися. До Конституційного Суду надійшло подання 51 народного депутата з проханням визначити кінцевий термін ухвалення цих змін. Як пояснив журналістам один із підписантів, народний депутат від БПП «Солідарність» Віктор Чумак, це подання — «продовження часу на дипломатичні перемовини в рамках мінського процесу, а з іншого — це спроба не втратити певні розділи з децентралізації».

Водночас експерти засвідчують, що наразі 300 голосів за зміни до Конституції у парламенті немає. «Я точно знаю, що «Самопоміч» не підтримує, «Батьківщина», Ляшко не підтримують... У «Народному фронті» людей iз 10 не підтримає точно, і в БПП, швидше за все, десь 20 людей знайдеться. А голосувати за підтримки «Відродження» і Опоблоку — якось некоректно», — підтвердив інформацію і Віктор Чумак.

Як повідомлялося, у першому читанні зміни до Конституції в частині децентралізації були проголосовані 31 серпня на попередній сесії Ради. Законопроект відправили на аналіз до Конституційного Суду. Особливий статус Донбасу та амністія сепаратистам — одна з головних вимог Росії на мінських переговорах.

Купуймо українське

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про розширення списку санкційних товарів із Російської Федерації. «Йдеться про додатковий список із більш як 70 товарних позицій. Це — контрзаходи на економічну агресію РФ», — заявив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Водночас він закликав купувати українське. «Росія хай свої товари продає у себе, хай щастить», — пожартував Прем’єр.

У свою чергу, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, торговий представник України Наталія Микольська повідомила, що Росія повністю закрила свою територію для транзиту українських товарів, які мали б іти в Казахстан, а звідти у треті держави. Наразі ці товари йдуть через два пункти пропуску в Білорусі.

Кіреєв — на вихід

Петро Порошенко нарешті звільнив iз посади суддю Печерського районного суду Києва Родіона Кірєєва, який свого часу відправив за ґрати екс-Прем’єра Юлію Тимошенко. Як значиться в указі, оприлюдненому на сайті Президента, Кірєєва звільнено «у зв’язку з порушенням присяги судді». «Дії судді Кірєєва призвели до порушення основоположного права людини на свободу та слугували підставою для винесення Європейським судом рішення проти України, що зашкодило авторитету судової влади та держави Україна», — зазначила прес-служба Президента.

Крім Родіона Кірєєва, посад позбулися ще троє одіозних суддів, які виносили неправомірні вироки проти активістів Євромайдану. Це суддя Червонозаводського райсуду Харкова Олена Васильєва, суддя Оболонського райсуду Києва Віталій Літвінов та суддя Ленінського райсуду Луганська Олексій Золотарьов.