Бережіть «мотор»!

19.01.2016
Бережіть «мотор»!

Нестерпно болить серце? Негайно викликайте лікаря.

Безсилля та сум — сигнал небезпеки

Медична статистика невтішна: смерть хворих з інфарктом міокарда до приїзду в лікарню настає у 25% людей. Інші 75% хворих ризикують отримати серйозні ускладнення. За словами лікарів, інфаркт може «відгукнутися» інсультом, аритмією, серцевою недостатністю, стати причиною утворення тромбів у ногах або в серці, спровокувати розвиток аневризми.

За словами лікаря-кардіолога, кандидата медичних наук Ірини Славенської, про загрозу інфаркту міокарда у багатьох випадках попереджає стан, який лікарі називають «передінфаркт». Якщо його вчасно завважити і пролікувати — важких наслідків можна уникнути. Але як почути «тривожні дзвіночки»?

— Про наближення гострої серцевої кризи, тобто інфаркту, може попереджати напад стенокардії (раптовий біль у грудях), — розповідає Ірина Дмитрівна. — Якщо раніше таких нападів не було, це має насторожити передусім. А якщо були, то цього разу вони значно інтенсивніші, триваліші. Нітрогліцерин, який зазвичай рятує від серцевої кризи, в таких випадках або перестає діяти взагалі, або ефект від нього різко зменшується. Змінюється локалізація болю (хоча зазвичай напади стенокардії у хворого мають стабільний характер).

Стривожити має і поява так званої стенокардії спокою, наголошує фахівець. Цей стан виникає вночі або удосвіта, коли людина практично не рухається. Особливо варто бути уважним, якщо раніше у хворого мала місце лише стенокардія напруження (напад болю під час інтенсивного фізичного навантаження).

Симптомами передінфаркту, за словами лікаря, можуть бути часта втомлюваність, слабкість, відчуття тривоги. Але зазвичай у людини такі симптоми рідко викликають підозри, адже перевтома і кепський настрій не дивина для багатьох. І якщо при цьому людину ніколи раніше не турбували сердечні недуги, то на такі «незначні» проблеми, як безсилля чи сум, вона навряд чи зверне увагу.

«Біль такий, що несила терпіти...»

Для багатьох діагноз «інфаркт міокарда» звучить, як вирок. Однак лікарі стверджують: у більшості випадків хворого з гострим серцевим нападом можна врятувати від фатальних наслідків, якщо вчасно надати необхідну медичну допомогу. Однак багато залежить і від самого пацієнта. Кожному важливо знати, як уникнути загрози і що змінити у власному способі життя, аби не спіткало лихо.

Біль — один із найбільш промовистих передвісників інфаркту міокарда. «Як правило, при гострому серцевому нападі він такий інтенсивний, що його несила терпіти. Цим він відрізняється від звичайного нападу стенокардії, — зауважує Ірина Славенська. — Найчастіше біль при інфаркті має стискуючий характер. Рідше — пекучий, ріжучий, як відчуття поколювання. У більшості випадків цей біль локалізується за грудиною, в дiлянцi серця. Іноді він з’являється у лівій руці чи лівому плечі, а потім поширюється на дiлянку груднини і серця».

Біль при інфаркті, як зауважує кардіолог, має хвилеподібний характер: то посилюється, то стає слабшим. Він може тривати кілька годин, іноді — добу і навіть більше. «Характерна особливість болю при інфаркті міокарда — його емоційне забарвлення, — пояснює лікар. — У деяких хворих з’являється відчуття страху смерті. Людина в такому стані збуджена, неспокійна. Намагаючись зменшити біль, метушиться по кімнаті, кричить. Потім настає різка слабкість».

Медики наголошують: ті, хто пережив серцевий напад без видимих ускладнень (зазвичай вони проявляються уже за кілька годин після інфаркту), мають великі шанси на повне одужання. Але варто знати: відновлення після інфаркту — досить складний процес. Адже кожна серцева криза так чи інакше послаблює «головний мотор».

Найважливіше при інфаркті — час

Як правильно поводити себе при небезпечних симптомах? «Найперше — негайно викликати «швидку допомогу». Що раніше людина звернеться по допомогу, то вищі шанси на те, що інфаркту вдасться уникнути, — каже Ірина Дмитрівна. — До приїзду лікаря хворий має дотримуватися постільного режиму. Нітрогліцерин під язик потрібно класти через кожні 5 хвилин. Варто також випити аспірин, якщо до цього препарату у хворого немає протипоказань (скажімо, виразки шлунка). Стануть у нагоді знеболювальні засоби, які мають бути в кожній домашній аптечці (аналгін, спазган, баралгін)».

Найважливішим при інфаркті є час. Дорога кожна хвилина. Лікарі говорять про так зване терапевтичне вікно, яке триває 6–12 годин після появи болю. У цей період завдяки лікуванню, зокрема тромболітичними препаратами, можна практично повністю відновити уражену ділянку серцевого м’яза.

Залежно від того, наскільки був серйозним пережитий інфаркт, від подальшого рубцювання серця, і від швидкості, з якою хворому надали медичну допомогу, серцевий напад може призвести до таких небезпечних ускладнень, як серцева недостатність (коли серце не може належним чином перекачувати кров), аритмія (аномальний ритм серцевих скорочень), зупинка серця, кардіогенний шок (серце пошкоджене настільки, що людина перебуває в шоковому стані), смерть.

Холестерин і тиск — на контролі!

Як запобігти цьому загрозливому захворюванню? Лікарі одностайні: варто насамперед усунути фактори ризику, які сприяють розвиткові інфаркту. Слід вести активніший спосіб життя, займатися спортом (у розумних, допустимих для кожного межах), контролювати вагу тіла, відмовитися від шкідливих звичок. Якщо маєте підвищений артеріальний тиск — порадьтеся з лікарем, як його стабілізувати. Як медикаментозну профілактику Ірина Славенська радить аспірин — цей препарат здатен запобігати утворенню тромбів. Аспірин недовго циркулює у крові, але його ефект тривалий, бо приводить до незворотних змін у тромбоцитах. Тому зазвичай достатньо вживати його один раз на добу. Але дозу ліків неодмінно має підібрати лікар.

Відомо, що основним фактором ризику, що провокує інфаркт міокарда, є ішемічна хвороба серця. Максимально знизити ризик виникнення хвороб серця і серцевого нападу можна, виконуючи нескладні дії.

— Для початку важливо відмовитися від куріння. Також необхідно систематично стежити за своїм кров’яним тиском — адже в людей iз підвищеним тиском зростає ризик виникнення інфаркту і хвороб серця. А ще необхідно постійно контролювати рівень цукру в крові, оскільки діабет зазвичай пов’язаний iз ризиком розвитку хвороб серця, — застерігає кардіолог.

Важливо стежити і за рівнем холестерину в крові, за своєю вагою, — відомо, що люди з ожирінням більше ризикують померти від хвороб серця, ніж люди з нормальною вагою. Слід постаратися бути максимально активними, правильно харчуватися і не піддаватися (наскільки це можливо) стресу — тут на допомогу прийдуть йога або медитації. Вони ж навчать керувати гнівом, даючи правильний вихід негативним емоціям.

ДО РЕЧІ

У свідомості багатьох людей існують стійкі міфи про серцево-судинні захворювання. Лікарі-кардіологи розвінчують основні з них.

* Інсульт та інфаркт — хвороба людей літнього віку. На жаль, це не так. Недуги «молодшають» і дедалі частіше турбують тих, хто молодший від 40 років.

* Після інфаркту доведеться обмежити статеву активність через можливу перенапругу. Зовсім ні. Лікар може рекомендувати таке обмеження вкрай рідко: у випадках аритмій, що загрожують для життя.

* Біль у ділянці серця — передвісник інфаркту. Так, це основна ознака — нестерпний, пекучий біль у серці. Та, окрім цього, зазвичай з’являється задишка і може навіть турбувати несподіваний зубний біль.

* У стані спокою та в нічний час ризик інфаркту зменшується. Навпаки: інфаркт частіше трапляється вночі, коли відбувається активне згортання крові.

* При відчутті болю в серці слід заспокоїтись, полежати. Біль може минути, але невдовзі з’явиться знову. Тож не зволікайте з візитом до лікаря, аби запобігти інфаркту.

* Кава провокує хвороби серця. Дослідження довели, що 2-3 чашки меленої кави на день не зашкодять для здоров’я.

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

Бувають випадки, коли інфаркт підкрадається тихо, без болю. Відтак хворий може не підозрювати про небезпеку, що насувається. Майже третина нападів відбувається саме так. При «німому» інфаркті людина справді не відчуває больового дискомфорту. Настає слабкість, на шкірі виступає холодний піт. Але оскільки біль не докучає, хворий рідко здогадується, що загроза близько. І може «переносити» інфаркт на ногах. Захворювання виявляють випадково — під час ЕКГ-дослідження, яке лікар призначає задля профілактики. На серці після інфаркту залишається рубець.