Нескорений тлумач

19.01.2016
Нескорений тлумач

І знову перемога. Беззупинний львівський активіст Святослав Літинський знову виграв судовий позов проти продавця ноутбуків HP (Hewlett Packard) через відсутність маркування клавіатури українською мовою. Це не перша справа пана Святослава, адже до цього він також вигравав суди у всесвітньо відомих компаній. Проте цього разу довелося боротися з однією з найуспішніших компаній із виробництва комп’ютерів і ноутбуків.

Наприкінці грудня 2014 року Святослав Літинський купив через інтернет-магазин ноутбук HP proBook 450 Gl, вартістю 12 445 гривень. З’ясувалося, що ноутбук не має україномовного маркування клавіатури, а також у ньому було відсутнє україномовне енергетичне маркування. За інформацією пана Літинського, продавець відмовився обміняти ноутбук чи безкоштовно усунути цей недолік, оскільки «і не вважав це недоліком товару». «Зрештою, очевидно, що всі інші ноутбуки в інтернет-магазині були також марковані лише англійською і російською», — говорить пан Святослав. Після того Літинський звернувся до суду.

Франківський суд Львова визнав недоліком товару відсутність українського маркування і ухвалив рішення про стягнення з інтернет-магазину штрафу в розмірі понад 3600 гривень, оскільки, за українським законодавством, продавець має сплачувати 1% вартості товару за кожен день затримки виконання законних вимог покупця.

У свою чергу, у розмові з «УМ» пан Літинський зазначив, що однозначно і далі боротиметься у таких ситуаціях, адже, на жаль, на державному рівні громадяни не можуть отримати належних послуг: « Незважаючи на те, що я витрачаю на ці судові справи час і власні кошти, мені подобається, що це не марно, адже вони дають результат. Але роблю це через безвихідь. На жаль, ми не маємо правової держави. Наскільки б приємніше було написати заяву в управління захисту прав споживачів і за місяць отримати відповідь — «так, продавець оштрафований, пообіцяв iз наступного року завозити в Україну ноутбуки з українським маркуванням». На жаль, це лише мрія для українців. Оскільки все доводиться робити самим»

У даній ситуації пан Літинський вважає, що перемогою є не те, що магазин виплатить штраф, а сам прецедент. «Так, судом встановлено порушення щодо одного конкретно купленого мною ноутбука. Але в обґрунтуванні суд зазначив, що ноутбук без маркування клавіатури українською мовою та без енергетичного маркування українською мовою не відповідає законодавству. Тому, сподіваюсь, що в найближчий час, відповідно до рішення суду, ця ситуація зміниться», — коментує пан Літинський.

«Сподіваємося, що за якийсь час зможемо купити ноутбук з українською клавіатурою . Ми маємо намір продовжувати тиск — наприклад, спробуємо домогтися заборони імпорту невідповідних до закону ноутбуків, будемо і безпосередньо звертатися до Hewlett Packard», — не втрачає віри активіст.

Нагадаємо, що старший викладач кафедри програмування Львівського національного університету вже кілька років послідовно бореться через суди за права україномовних споживачів товарів та послуг. Йому вдалося, скажімо, виграти позови проти виробника пральних машин Samsung, «ПриватБанку» і «Пузатої хати». Він також став першим українцем, який через суд отримав паспорт громадянина України без російськомовного дубляжу і виграв судовий позов проти міністра внутрішніх справ пана Авакова за його виступ російською.

До речі, 20 січня відбудеться чергове судове засідання за позовом пана Літинського. Проте ця справа стосуватиметься Кабінету Міністрів, який, за словами пана Святослава, обраховує українців при виплаті зарплат. Чим закінчиться цей процес, «УМ» невдовзi повідомить.