Багаті стають непристойно багатими

19.01.2016
Багаті стають непристойно багатими

Економіка світу по суті обслуговує один відсоток надбагатих.

Від 2010 року статки найбагатших людей світу збільшилися на 0,5 трильйона доларів і становили 1,76 трильйона. У цей же період найменш забезпечена половина людства збідніла приблизно на один трильйон доларів США, втративши 41 відсоток своїх статків, повідомило в понеділок базоване у Британії міжнародне об’єднання організацій у боротьбі з бідністю Oxfam у доповіді під назвою «Економіка на обслуговуванні одного відсотка», приуроченій до відкриття Всесвітнього економічного форуму в Давосі. Для розрахунків Oxfam скористався звітом одного з найбільших світових банків Credit Suisse за жовтень.

Офшорні зони — рай для багатіїв

2015 року статки 1% найбагатших людей планети зрівнялися зі статками 99% решти людства, заявляє Oxfam. І такий поділ стався роком раніше, ніж передбачали аналітики. За підрахунками Oxfam, сумарно 62 найзаможніші багатії планети володіють такою ж кількістю статків, як і 3,6 мільярда найбідніших людей, тобто половина населення планети. А це 1,76 трильйона доларів. Багатство світових багатіїв зросло від 2010 року на 44%. Для порівняння, у 2010 році більше багатіїв, ніж нині, мали в сукупності такі ж статки, як бідніша половина людства: їх було 388.

Розрив між бідними і багатими постійно збільшується, стверджує об’єднання Oxfam. Щоб потрапити до 10% найбагатших людей світу, треба мати готівку та активи на суму від 69 тисяч доларів. 1% найзаможніших має від 760 тисяч «баксів». Це означає, що в цей один відсоток входять, наприклад, власники середніх будинків у Лондоні, які не виплачують іпотеку. Водночас до 10% найбагатших можуть потрапити і кияни, які мають квартиру площею від 70 кв. м. Звіт Oxfam містить кілька застережень. Наприклад, щодо деяких країн немає точної статистики, і рівень заможності в них доводиться оцінювати приблизно.

Одна з причин нерівності — поширення офшорних зон, завдяки яким надбагаті тікають від податків. У період від 2000-го до 2014 року кількість інвестицій в офшорах збільшилася в чотири рази. Дев’ять з десяти найбільших світових концернів представлені хоча б в одному з «податкових раїв». Як наслідок, країни Африки втрачають стільки грошей, що їх вистачило б на повне вирішення проблеми дитячого голоду на цьому континенті.

Щоб вирішити проблему розриву між надбагатими і бідними, необхідно реформувати економічну і фінансову системи, закривши офшори і змусивши глобальні концерни платити податки там, де вони отримують свій прибуток, ідеться в доповіді Oxfam, яку цитує «Німецька хвиля».

Всесвітній економічний форум у Давосі пройде 20-23 січня. Організація закликає світових лідерів, які зустрінуться цього тижня в Давосі, вжити заходів для подолання нерівності. Організація вказує, що 90 відсотків фірм, які фігурують як «стратегічні партнери» форуму в Давосі, зареєстровані у, щонайменше, одному «податковому раю».

Багаті теж втрачають

Водночас інформагенція «Блумберг» заявила про скорочення статків 400 найбагатших жителів планети за перші два тижні року загалом на суму 305 мільярдів доларів. Причиною цього стало падіння на світовому ринку акцій. Найбільше втратив четвертий у списку багатіїв, засновник Amazon.com Джефф Безос. Через здешевлення акцій його компанії на 3,85 відсотка, він втратив 8,9 мільярда доларів. Найбагатша людина планети Білл Гейтс втратив 6,8 мільярда. Наразі вартість активів 400 найбагатших людей планети оцінюють в 3,6 трильйона доларів. Найвищий показник в історії зафіксували в 2015 році — він становив 4,3 трильйона. В документі наголошується, що майже половина найзаможніших живе у США, 17 — у Європі, а решта у Китаї, Бразилії, Мексиці та Японії.

Водночас Організація Об’єднаних Націй опублікувала до відкриття Давоса доповідь, в якій наголосила, що світ повинен виділити 15 мільярдів доларів на рік, щоб допомогти жертвам конфліктів і стихійних лих.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>