Сплановано в Москві

15.01.2016
Сплановано в Москві

Замах у Стамбулі є вигідним Кремлю.

Турецька влада повідомила, що терористичний акт у центрі Стамбула у вівторок здійснив 28-річний громадянин Сирії, який незадовго до цього прибув до Туреччини. Він був членом ісламістської терористичної організації «Ісламська держава». Телеканал «Аль-Джазіра» повідомив, що йдеться про Набіла Фаделя, який народився 1988 року в Саудівській Аравії. Ніхто не взяв на себе відповідальність за замах на стамбульській площі Султанахмет, але вже цілком очевидно, що його організувала «Ісламська держава».

Удар по туризму

Але не лише вона. Під вечір вівторка турецька поліція арештувала десятки членів «Ісламської держави», серед яких переважно сирійці. У середу з’явилася сенсаційна інформація, що троє з дев’яти заарештованих, яких підозрюють у причетності до замаху в Стамбулі, є громадянами Росії. Поліція також вилучила документи і компакт-диски під час обшуку в приміщеннях курортного міста Анталія на узбережжі Середземного моря, де перебували затримані, повідомила турецька інформагенція «Доган». Державна турецька Анатолійська агенція новин повідомляє, що росіяни ймовірно мали контакт із бойовиками угруповання «Ісламська держава» в зоні конфлікту і надавали їм логістичну та матеріально-технічну підтримку. Консульство Росії в Анталії підтвердило затримання трьох росіян. «Причини їх затримання уточнюються», — зазначив консул Олександр Толстопятенко.

Турецька влада запровадила фільтрацію інформації, зокрема про хід розслідування. Але не важко здогадатися, ким є троє заарештованих росіян. Звісно, що не закоханими в красу Середземномор’я туристами. Їх арешт стає ще однією ланкою ланцюжка змов і провокацій Москви проти Туреччини після збиття турками російського бомбардувальника. Іншою, тепер уже очевидною, ланкою цього ланцюжка змов є раптова смерть глави головної шпигунської організації Росії ГРУ Ігоря Сергуна. «УМ» повідомила слідом за офіційною заявою російської влади, що Сергун помер 4 січня у Москві. Але пізніше з’ясувалося, що зовсім не четвертого січня, а першого, і не в Москві, а в Лівані. Варто пояснити, що Ліван є головним кублом усіх розвідок, які працюють на Близькому Сході. Оскільки Сергун навідався туди в розпал російсько-турецького конфлікту, то, найімовірніше, він привіз своїм агентам останні плани провокацій проти Туреччини. Можливо, що й останнього замаху в Стамбулі. А троє російських «туристів» з Анталії разом зі своїми спільниками з «ІД» його виконали.

Серед 10 загиблих 12 січня від замаху в Стамбулі числяться дев’ятеро громадян Німеччини і один громадянин Перу, повідомив глава МВС Туреччини Ефкан Ала. Серед 15 поранених більшість також німці, а ще туристи з Норвегії та Перу. Очевидно, що це був замах саме проти громадян Німеччини. Для з’ясування обставин терористичного нападу міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр прибув до Стамбула. Йдеться, зокрема, про те, чи був напад спрямований винятково проти німецьких туристів. Якщо замах був розроблений у Москві, то тут проглядаються дві головні мети: удар по турецькій економіці й удар по політичних зв’язках Туреччини з Заходом. Турецька економіка є розвиненою і сильною, але бюджетні надходження від туризму також не варто скидати з шальок терезів. Щороку Стамбул відвідують майже 10 мільйонів туристів, і німці серед них становлять більшість. Глава туристичної спілки «Султанахмет» не приховує в інтерв’ю турецькій газеті «Хуррієт», що замах є «великим ударом по туризму в регіоні». В районі Великого Стамбула розташовані сім тисяч готелів. Тепер туристи поспіхом залишають їх. «Цей вибух означає, що туристичний 2016 рік для нас вже скінчився», — додав представник туріндустрії. Тож економічної мети терористи вже досягли. Навіть канцлер ФРН Ангела Меркель застерегла співгромадян від поїздок до Туреччини.

Вбити клин між Туреччиною й Заходом

Стосовно політичної мети замахів. Туреччина є головним союзником НАТО та ЄС на Близькому Сході. Турецька армія є другою за потужністю у складі НАТО, навіть потужнішою від німецького Бундсверу. Торік Туреччина активізувала бойові дії проти «Ісламської держави» в Сирії, підключивши авіацію для ударів по позиціях ІГ, а також надаючи для американських військових літаків військову базу Інжірлік. Замах у Стамбулі мав показати Заходу, що Туреччина є ненадійним партнером, який не здатен захистити ні своїх громадян, ні гостей країни.

А вбивши клин між Туреччиною й Заходом, Росія мала б більш розв’язані руки у своїх інтригах на Близькому Сході. У першу чергу в Сирії. Володимир Путін вперше згадав на цьому тижні в інтерв’ю німецькій газеті «Більд» про можливість надання притулку в Росії сирійському диктатору Башару аль-Асаду. Асад своєю непоступливістю та намаганнями втопити в крові власну країну, але зберегти її цілісність і власну владу, набрид навіть Москві. Агенція «Рейтер» повідомляє з посиланням на слова президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, що Володимир Путін почав виношувати нову ідею створення в Сирії карликової держави у північно-західній провінції Латакія. Це лише одна з 14 провінцій Сирії, але у місті Латакія розташований головний порт країни, який можна переобладнати під базу російського флоту, а десь поруч знайдеться місце і для авіабази російських ВПС.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>