Терпи, козаче...

15.01.2016
Терпи, козаче...

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Схоже, терпець українців вривається. За даними соціологічної групи «Рейтинг», 70% опитаних співвітчизників переконані, що країна рухається в неправильному напрямку. Подібне попереднє опитування у вересні засвідчувало, що незадоволених станом справ у країні і, відповідно, курсом її керівництва було 68%.

Різко змінилося, відповідно до результатів опитування, і ставлення до політичних персоналій. Так, рейтинг симпатій населення очолює міський голова Львова Андрій Садовий. До нього дуже позитивно ставляться 9% респондентів і «скоріше позитивно» — 32%. На другому місці — одеський губернатор Міхеїл Саакашвілі з показниками 7% і 28% відповідно. «Бронза» відходить голові Закарпатської ОДА Геннадію Москалю — у нього є 5% прихильників, котрі ставляться до нього дуже позитивно, і 24%, які ставляться «скоріше позитивно». Четверте місце несподівано посідає київський градоначальник Віталій Кличко, він має 4% безумовних фанатів і ще 23% тих, хто ставиться до нього радше прихильно. Замикає першу п’ятірку Президент України Петро Порошенко, у нього наступна статистика: 5% респондентів ставляться до нього дуже позитивно, 22% — «скоріше позитивно»; «швидше незадоволених» ним налічується 27%, а дуже незадоволених — 39%.

У другій п’ятірці представлені наступні політики: Юлія Тимошенко (6,18, 26 і 41 відсоток), Олег Ляшко (4,19, 28 і 43%), Дмитро Ярош (4,17, 23 і 43%), Рінат Ахметов (4,17, 16 і 52%) та Валентин Наливайченко (3, 16, 19 і 33%). Кепські справи у спікера ВР Володимира Гройсмана: до нього дуже позитивно ставляться лише 2% опитаних, «швидше позитивно» — 13%, «швидше незадоволені» — 29% і «зовсім незадоволені» — 38%. Що ж стосується чинного Прем’єра Арсенія Яценюка, то він є справжнім лідером антирейтингу. В загальному списку Яценюк перебуває нижче лідера «Свободи» Олега Тягнибока, спікера Гройсмана, очільника Опоблоку Юрія Бойка та контраверсійного олігарха Ігоря Коломойського. Арсеній Яценюк викликає різко негативне ставлення у 62% опитаних, ще у 21% — швидше негативне. Загалом його роботою незадоволені 83%, а відносно задоволені — 11% українців. Полум’яних симпатиків у глави уряду лише 1 відсоток.

Невдовзі перед тим, як оприлюднити рейтинг персоналій, соціологи ознайомили громадськість iз рівнем підтримки політичних партій, а також ідеї дострокових виборів. З’ясувалося, що 43% опитаних виступають проти «перезавантаження» Верховної Ради (23% однозначно проти, 20% скоріше проти), натомість 41% їх проведення підтримує (18% однозначно підтримують, 23% скоріше підтримують), 17% не дали відповідi. У свою чергу, прийшли б голосувати на парламентські вибори 61% респондентів, 28% висловили однозначний намір, а 33% скоріше б прийшли на вибори.

Серед партій загалом по Україні лідерство тримає «Блок Петра Порошенка «Солідарність», за який, згідно з опитуванням, готові проголосувати близько 15% респондентів, які б прийшли на вибори. Опозиційний блок має підтримку 12%, «Батьківщина» — 11%, «Самопоміч» — 10%, «Свобода» — 6%, Радикальна партія та УКРОП — 5%.