«Легенда», що принесла «Золотий глобус»

12.01.2016
«Легенда», що принесла «Золотий глобус»

Після третього «Золотого глобуса» Ді Капріо пророкують «Оскара».

Недільного вечора в американському місті Лос-Анджелес відбулася 73-тя церемонія вручення призів «Золотий глобус». Вважається, що переможці «Золотого глобуса» є найбільш вірогідними претендентами на нагороду Американської кіноакадемії — «Оскар», лауреатів якої буде оголошено наприкінці лютого.

Стрічка «Легенда Г’ю Гласса» отримала «Золотий глобус» в головній категорії «Найкращий драматичний фільм». Фільм мексиканського режисера Алехандро Гонсалеса Іньярріту за однойменним романом Майкла Панке, як уже повідомляла «УМ», розповідає про колоніста Г’ю Гласса. Головний герой стає на шлях помсти тим, хто залишив його помирати після нападу ведмедя. Фільму також дісталися статуетки в категоріях «Найкращий режисер» і «Найкращий актор драматичного фільму», ним уже втретє став Леонардо ді Капріо. Цей фільм став головним тріумфатором вечора.

Леонардо Ді Капріо сказав під час отримання статуетки: «Я хочу розділити цю нагороду з усіма корінними народами, які представлені в цьому фільмі, а також з усіма громадами корінних народів у всьому світі. Настав час, щоб ми визнали вашу історію та захистили ваші землі від інтересів корпорацій та від людей, які користуються цими землями». Після цього тріумфу кінокритики пророкують Ді Капріо премію «Оскар» за роль у фільмі.

За найкращу жіночу драматичну роль «Золотий глобус» отримала акторка Брі Ларсон (фільм «Кімната»). У стрічці ірландського режисера Леонарда Абрахамсона, знятому за однойменним романом Емми Доног’ю, вона зіграла дівчину, яку викрали ще підлітком та зачинили в кімнаті, де в неї народився і виріс син.

У 2016 році престижну премію отримала низка зірок світового кіно. Так, Кейт Вінслетт була удостоєна «Золотого глобуса» за найкращу жіночу роль другого плану, зіграну нею в біографічній стрічці «Стів Джобс». Найкращим виконавцем другого плану названо Сильвестра Сталлоне за роботу в фільмі «Крід». Славетний італійський композитор Енніо Морріконе отримав «Золотий глобус» за музику до вестерна Квентіна Тарантіно «Мерзенна вісімка». Найкращою піснею визнали Writing’s On The Wall («Напис на стіні») Сема Сміта до стрічки про британського суперагента Джеймса Бонда «007: Спектр». Найкращою комедією назвали «Марсіанина» Рідлі Скотта. А Метт Деймон, який зіграв у ній головну роль, удостоєний «Золотого глобуса» за найкращу чоловічу роль у комедії чи мюзиклі. Науково-фантастичний фільм розповідає про астронавта НАСА, якого помилково залишили на Марсі. Він робить усе для того, щоб вижити у скрутній ситуації на самоті. Водночас найкращою комедійною акторкою стала Дженніфер Лоуренс за роль матері-одиначки, яка винайшла диво-швабру, у стрічці режисера Девіда О. Расселла «Джой». Для Лоуренс це вже третій «Золотий глобус».

У номінації «Найкращий фільм іноземною мовою» очікувано перемогла угорська драма про Голокост «Син Саула» — дебютний фільм Ласло Немеша. Епатажна американська співачка Леді Ґаґа завоювала «Золотий глобус» у номінації «Найкраща актриса міні-серіалу чи фільму для ТБ» за роль у хоррор-серіалі «Американська історія жахів». Драматичним серіалом року став «Містер Робот». «Моцарт у джунглях» отримав «Золотий глобус» як найкращий серіал-комедія. Найкращим анімаційним фільмом став «Думками навиворіт» (Inside Out).

Премія «Золотий глобус» вручається щорічно з 1944 року. Її присуджує у 25 категоріях Асоціація іноземної преси, до якої входять приблизно 90 міжнародних журналістів, акредитованих у Голлівуді. Церемонія «Золотих глобусів» також традиційно є своєрідним показом мод.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>