Мужній чоловік і батько

05.01.2016

У різдвяному прокаті — «Легенда Г’ю Гласса», нова пригодницька драма за участі 41-річного Леонардо Ді Капріо, який має два «Золоті глобуси» і якого п’ять разів номінували на премію «Оскар». Оригінальна назва стрічки The Revenant («Той, що вижив»). Адаптований сценарій за однойменним романом Майкла Панке був остаточно написаний у 2013 році Іньярріту й Марком Л. Смітом, частково він змальовує життя колоніста Г’ю Гласса. Хоча робота над проектом започатковувалася ще у 2001-му. Дії фільму режисера Алехандро Гонсалеса Іньярріту відбуваються на просторах Дикого Заходу у першій третині ХІХ століття. За шкури звірів i володіння територіями люди безжально вбивають одне одного: аборигени, американці й французи. До такої боротьби за існування додається жорстокість природи: у вигляді проливних дощів, снігу з морозом або розлюченої ведмедиці гризлі. До речі, зйомки проходили у Британській Колумбії та Альберті (Канада), зокрема у містах Вікторія, Бернабі та Калгарі, на гірськолижному курорті Фортресс-Маунтін. Кінцівку знімали на півдні Аргентини.

Г’ю Гласс прекрасно орієнтується на місцевості й обізнаний iз кліматичними особливостями та місцевими звичаями. Він — батько сина-полукровки Хоука. Готовий будь-що захищати свою дитину. На Г’ю напала ведмедиця, але він залишився живим. Хоча надії на одужання посеред дикої природи майже нульові. Із тяжко пораненим залишаються його син і ще двоє з команди заготівельників тваринних шкур — Джон Фіцджеральд та Джим Бриджер. Вони — за домовленістю з капітаном — повинні дочекатися смерті товариша й достойно його поховати. Але Фіцджеральд убиває Хоука і переконує Бриджера залишити Г’ю. Та Глассу вдається вижити. І він помститься за смерть сина.

Дві з половиною години сюжет фільму тримає глядачів у постійній напрузі. Фільм місцями досить жорстокий: коли стріли пронизують людські тіла, коли знімають скальп чи ґвалтують дівчину. Але стрічка змушує змінити ставлення до житейських проблем і на дрібні не зважати зовсім. Леонардо ді Капріо переконливо зіграв мужнього й сильного чоловіка, який є надзвичайним батьком.

До речі, Національна рада кінокритиків США проігнорувала фільм The Revenant під час вибору номінантів на основну кінопремію за 2015 рік (зокрема, через надмірну жорстокість). Втім, за оцінкою критиків, ді Капріо може отримати чергову номінацію на «Оскар» під час оголошення списків уже 14 січня.