Щоб грип не прилип

29.12.2015
Щоб грип не прилип

Основне правило лікування грипу: постільний режим. Не призначайте терапію самотужки — порадьтеся з лікарем. (з сайта vse.rv.ua)

Хоч погода нині й не зовсім зимова, однак небезпека підхопити вірус і застудитися залишається. Адже саме о порі, коли морозу немає або він невеличкий, різні хвороботворні мікроорганізми виходять iз «підпілля». Найбільш небезпечна зимова недуга — грип. Він настає різко, перебіг його часом дуже важкий, а ускладнення можуть бути вкрай небезпечними.

— Основні симптоми грипу — різкий підйом температури, до 38 і вище градусів, — розповідає Олена Наталич, столичний лікар-терапевт. — Людину турбує біль у м’язах, суглобах, животі, лихоманка. Хворому важко дихати, з’являється біль у горлі, сухий болючий кашель, стиснення за грудиною.

Пані Олена нагадує, що збивати температуру до 38 градусів небажано, адже, коли тіло «гаряче», організм виробляє інтерферон — природну противірусну речовину. Однак якщо температура різко перейшла цю межу — слід вживати жарознижувальні препарати або фізичні методи для зменшення жару (скажімо, покласти рушник, змочений оцтом, на чоло).

— Віруси нечутливі до антибіотиків, тому застосовувати ці препарати при грипу недоцільно, — наголошує Олена Михайлівна. — Також не можна вживати аспірин — він ефективний при ГРЗ, але на грип не впливає. Тим паче аспірин сприяє кровоточивості, тож застосовувати його часто і коли заманеться не варто. Скоротити і полегшити перебіг недуги, а також запобігти ускладненням допоможе вчасне вживання противірусних препаратів. Але тільки після того, як фахівець дав «добро». Від перших симптомів хвороби необхідно дотримуватися постільного режиму.

Лікар звертає увагу на те, що їжа повинна містити вітаміни, насамперед вітамін С (квашена капуста, цитрусові, яблука). У раціоні має бути багато овочів, що містять фітонциди, — цибулі та часнику. Не варто забувати й про хрін, який є дуже ефективним у боротьбі з вірусом грипу. Однак його не слід вживати хворим на гастрит. Важливо також пити багато рідини — чай iз калиною, лимоном, смородиною, обліпихою, медом, вживати потогінні та відхаркувальні трав’яні збори, промивати ніс слабким розчином солі або розбавленим соком алое чи буряка та вживати продукти, які легко засвоюються організмом. Доцільно під час хвороби приймати вітамінні препарати.

Як уникнути недуги? Оскільки грип — вірусне захворювання, лікарі радять уникати тісних контактів iз людьми, які кашляють і чхають. Не торкайтеся руками очей, рота і носа, носіть із собою марлеву пов’язку, яку за потреби зможете одягнути в громадському транспорті, регулярно мийте руки з милом і здійснюйте вологе прибирання приміщення.

Захистити організм від грипу можна з допомогою вакцинації. Однак тут дві умови: відсутність протипоказань і рекомендація лікаря. Те, що може зробити кожен, навіть без «рецепту фахівця», — це загартувати організм і зміцнити його захисні сили. Для цього важливо вести здоровий спосіб життя: збалансовано харчуватися, займатися спортом, гуляти на свіжому повітрі, вчасно і достатньо відпочивати, повноцінно спати. До речі, імунологи стверджують, що добру опірність організму інфекціям (не лише грипу) дає доброзичливість, щирість і вміння пробачати тим, хто нас образив. Окрім рис характеру, ефективність протидії вірусам залежить також від віку людини, режиму дня, генетичного «спадку», гастрономічних уподобань, фізичної активності.