Зелений міцний горішок

29.12.2015
Зелений міцний горішок

Динозаврик Арло. (з сайта bhfilms.com.ua.)

Через місяць після світової прем’єри на екрани українських кінотеатрів приходить «Добрий динозавр». Студія «Піксар» тримає рівень: у черговій анімації — чудова картинка, цікаві герої і мудра філософія. Творці дуже відповідально поставилися до відтворення пейзажів: попередньо знімали реальні локації Дикого Заходу — річки, каньйони, гори — й опрацьовували знімки з супутників. «Добрий динозавр» — вдалий дебют у світі великого анімаційного кіно режисера Пітера Сона.

Це розповідь про дружну сім’ю динозаврів: тата-маму, двох синочків і дочку. Глядач спостерігає, як із яєць вилуплюються дитинчата, а потім ростуть і долучаються до справ на фермі: зорюють... носом поле, обприскують ротом насадження, вирощують кукурудзу, годують курей. Наймолодший Арло — ніяк не може перебороти страхи: і півня боїться, і жука, і найменшого шелесту. Тато-динозавр вирішує допомогти подолати синові невиправдане боягузство, вирушає з ним у подорож. Бо: «Часом треба глянути страхові в очі — щоб побачити красу життя». Але мандрівників накриває раптово розбурхана вода: тато гине, а Арло опиняється далеко від дому — вершини Зуба і Пазура.

Поряд з Арло опиняється людське дитинча, що поводить себе наче щеня: пересувається на чотирьох, висуває язик, крутить головою і навіть у туалет ходить біля каменя. Цей хлопчик, якого Арло назве Скок, ще на батьківській фермі крав качани кукурудзи у динозаврів, але він стане найкращим другом динозаврику, якого пошанують за відвагу йменням «міцний горішок». А в кінці Скок з’єднається зі своєю сім’єю людей і стане зрозуміло, що він був в історії динозаврів, як Мауглі.

До речі, одну з героїнь мультфільму — тиранозавтриху Ремзі — озвучила ведуча програми «Сніданок з «1+1» Людмила Барбір. «Ремзі має зубастий характер і веселу вдачу. Любить покепкувати з брата і бути в усьому першою, але водночас цілковито віддана своїй сім’ї і готова пожертвувати собою заради тих, хто потребує допомоги», — каже про свого персонажа телеведуча.

Злі й підступні динозаври у мультфільмі — літаючі птеродактилі. Але їх вдасться перемогти, як і непередбачувану стихію. Й Арло повернеться на батьківську ферму, подолавши багато страхів.