Бiйтеся народного гнiву

25.12.2015
Бiйтеся народного гнiву

Учасники форуму співають Гімн.

У Києві відбувся другий Антикорупційний форум, організований головою Одеської облдержадміністрації Міхеїлом Саакашвілі. За даними організаторів, на захід у Міжнародному виставковому центрі зареєструвалися понад шість тисяч осіб. На жаль, дехто з них надто захопився безкоштовними цукерками, які лежали на столах, — «антикорупціонери» натоптували ними торби, що відразу понизило градус довіри до зібрання. Впадав в око й автопарк, яким користувалися учасники. Виявилося, що його делегати є власниками здебільшого дуже дорогих іномарок.

Київське дійство — то вже другий захід подібного штибу. Перший форум на початку грудня відбувся в Одесі. Тоді Міхеїл Саакашвілі виступив із викривальною заявою на адресу уряду. Саме внаслідок обговорення виступу Саакашвілі на першому Антикорупційному форумі сталася вікопомна сварка між ним та міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим за участі Прем’єр-міністра Яценюка.

На думку багатьох оглядачів, і перший, і другий форуми замислювалися як бенефіс одеського «губернатора». Колишньому президенту Грузії стало тісно в межах однієї з українських областей. Тож недарма, очевидно, давно й уперто циркулюють чутки про прем’єрство, яке приміряє на себе Саакашвілі. Для того щоб активніше включитися у політику, йому вкрай потрібна власна політична сила. Й антикорупційні з’їзди — один зі способів визначити коло її можливих учасників.

Радіо «Свобода» наводить слова представника Блоку Порошенка, нардепа Сергія Лещенка, котрий виступив одним зі співорганізаторів форуму: «Створювати партію — означає вульгаризувати це все. Ніхто не знає, що з цього народиться і куди розвиватиметься. Чим усе це скінчиться, залежить від того, як розвиватиметься ситуація в країні: і з коаліцією, і з бюджетом, і з роботою Національного антикорупційного бюро. 

Про політичну силу власного імені Міхеїл Саакашвілі наразі не говорить. Йдеться про зворотне: «Сподіваюся, що прийдемо до того, що потрібно створити широкий непартійний рух проти корупції і за реформи. Це ми збираємося робити. Без лідерів, ні під якусь партію», — так прокоментував Антикорупційний форум його головний куратор.

Утім у кулуарах зібрання соратник одеського «губернатора» Саша Боровик говорив, що, хоча формування партії на сьогодні не стоїть на порядку денному, команда Саакашвілі плекає надію на те, що в майбутньому її представники займуть місця в уряді. Що ж стосується Верховної Ради, то там Саакашвілі сподівається знайти підтримку не менше сотні депутатів.

Виступаючи на форумі, Міхеїл Саакашвілі «пройшовся» по Генеральній прокуратурі та її очільнику. На горіхи дісталося й олігарху Ігорю Коломойському та Прем’єру Арсенію Яценюку. «Кілька днів тому один з олігархів пообіцяв в інтерв’ю набити мені морду. Другий хотів розібратися по-чоловічому, але статус не дозволяє. Вони не розуміють одного — ніхто не боїться ані Сєні, ані Бені. Це вони мають боятися народного гніву», — заявив Саакашвілі.

А гнів цей може викликати наявна ситуація в країні: «Я поки не зустрічав жодного підприємця, жодного громадянина, хто б сказав, що після втечі Януковича корупції в Україні стало менше... Це те, на чому будуються всі путінські плани і заготовки. Путін тільки й хоче довести всьому світові, що українці не вміють самостійно розвиватися, що незалежна Україна — це нісенітниця, абсурд, злидні, хаос і корупція».

«Чверть століття минуло після отримання Незалежності. Тільки Зімбабве й Україна мають ВВП, нижчий, ніж у 1991 році... Уже чверть століття правителі й чиновники, олігархи і судді, митники і податківці, прокурори та есбеушники поводяться з українською економікою, як із дійною коровою. Адже корова-то вже здохла! Але вони ніяк не можуть від неї відстати! Це перейшло вже в розряд якогось збочення і мародерства», — додав Саакашвілі.

Однак що конкретно пропонує політик? Першочерговими дев’ятьма кроками, на його думку, мають стати: 1. Податкова революція (значне зниження податків, зміна системи їх адміністрування). 2. Адміністративна революція (радикальне скорочення бюрократії). 3. Масове залучення нових кадрів, чесних порядних людей на всі посади. 4. Спрощення державних сервісів (всі документи за один день і в одному просторі. «І з посмішкою», — додає Саакашвілі). 5. Митна революція (перегляд ставок, митні оформлення протягом 24 годин). 6. Тотальна приватизація, щоб позбавити чиновників контролю підприємств. 7. Революційне спрощення бізнес-процедур. 8. Широкий фронт боротьби з корупцією. 9. Прискорення перетворень у системі оборони відповідно до стандартів НАТО.

Що в цій програмі є дійсними намірами Саакашвілі, а що лише працюватиме на його піар — покаже час. Тим часом співвітчизник колишнього президента і заступник українського Генпрокурора Давід Сакварелідзе провів паралель між Антикорупційним форумом та Євромайданом. «Головна умова боротьби з корупцією і побудови сучасної держави — це високий талант і самоорганізація людей, яка проявилась на кількох Майданах, на сході України, яка проявляється щоденно... Проте бюрократія й досі існує, її не зміг зламати Майдан. Тому зараз Майдан продовжується — це інтелектуальний, громадянський Майдан, який повинен вливатися в конкретні міністерства, державні структури тощо», — зазначив Сакварелідзе.