Хто ти без мандата?

23.12.2015
Хто ти без мандата?

Мітингувальники під Радою вимагали призначення позачергових виборів у Кривому Розі. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

«Бюджетного» вівторка вчора у парламенті не вийшло — тож наразі чекаємо на «бюджетний» четвер. А поки депутати збиралися з духом, аби прийняти головний фінансовий документ, будівлю на Грушевського, 5 пікетували близько сотні протестувальників. Учасники акції розмістилися вздовж паркану парламенту, тримаючи в руках плакати «Вилкул — миллионер, криворожане — нищие» та «Верховна Рада, не злий Кривий Ріг». Під скандування «Вілкул — геть!» Верховній Раді нагадали всю ганебну історію місцевих виборів у Кривому Розі та провалену парламентом спробу призначити в цьому місті позачергові вибори.

А історія ця така. У листопаді Криворізький міськвиборчком визнав мером міста представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула. Згідно з сайтом ЦВК, Вілкул обійшов суперника — висуванця «Самопомочі» Юрія Милобога — з мінімальним відривом у 752 голоси. За Вілкула проголосували 89,2 тисячі виборців (45,25%), а за Милобога — 88,45 тис. (44,83%). Відтак кандидат від «Самопомочі» заявив про фальсифікації та оскаржив у судах постанову про обрання Вілкула мером Кривого Рогу. Проте суди його позови відхилили.

26 листопада Верховна Рада створила ТСК iз перевірки фактів порушень під час проведення повторного голосування на виборах Криворізького міського голови. 9 грудня ТСК рекомендувала парламенту призначити позачергові вибори у Кривому Розі. 10 грудня у Верховній Раді не вистачило голосів для ухвалення відповідного рішення. А 13 грудня учасники Народного віча, яке відбулося у Кривому Розі, домовилися, що за тиждень поїдуть до Києва вимагати від народних депутатів призначити нові вибори мера Кривого Рогу. Проте віз (чи то пак Вілкул) i нині там.

Тим часом нардепи від «Самопомочі» вирішили підтримати своїх виборців і заблокували трибуну ВР. При цьому до представників цієї фракції приєдналися й нардепи від «Свободи» та «Народного фронту». Спікер парламенту Володимир Гройсман запросив керівників фракцій на нараду з цього питання, а поки тривали перемовини, запропонував продовжити роботу.

Але його колеги з «Самопомочі» були налаштовані категорично — пообіцяли не знiмати блокаду, доки проблема виборів не буде розв’язана. «Не можна дозволяти фальсифікацію виборів. Це червона лінія, яка нас відділяє від Росії, Білорусі чи Таджикистану. Якщо у людей крастимуть право делегувати та відбирати владу, право на суд, право на контроль за використанням їхніх податків, усі інші права теж відберуть», — прокоментував нардеп Єгор Соболєв.

Незважаючи на заблоковану трибуну, Верховна Рада дещо встигла таки зробити. З третьої спроби парламент проголосував за позбавлення депутатських повноважень представника «Народного фронту» Миколи Мартиненка. Відповідне рішення підтримали 228 народних депутатів, задовольнивши таким чином заяву Мартиненка про відмову від депутатського мандата. Нагадаймо, що 30 листопада Мартиненко в ефірі канала ICTV пообіцяв скласти депутатський мандат у зв’язку з корупційним скандалом, що вибухнув навколо його імені. Першого грудня заяву Мартиненка зареєстрували у Верховній Раді.

Також Рада 301 голосом проголосувала за позбавлення мандата депутата від Радикальної партії Злати Огнєвіч, яка оголосила про намір покинути парламент ще 10 листопада.

На післяобідню пору депутати запланували розглянути проект постанови №3000-П про особливості процедури розгляду законопроектів, пов’язаних iз прийняттям проекту закону України про Державний бюджет України на 2016 рік. А також — висновок Конституційного Суду України щодо проекту закону №3524 про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя). Крім того, був намір розглянути законопроект №3632 про детінізацію ринку азартних ігор та забезпеченні доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов’язань.

Та чи не найголовнiшим завданням учорашнього дня було ухвалення нового Податкового кодексу. «Робоча група парламенту та уряду працювала цілу ніч, буквально о 7-й ранку закінчила свою роботу. Це зроблено для того, щоб уже сьогодні могло відбутися засiдання профільного комітету, а ми після обіду могли прийняти зміни до Податкового кодексу в першому читанні», — зазначив голова фракції Блоку Порошенка Юрій Луценко.

За його словами, у доопрацьованому варіанті законопроектів, якими вносяться зміни до чинного Податкового кодексу, збережено всі базові позиції, висловловлені представниками усіх фракцій. «Це і збереження фінансової бази самоврядування, це і перехідний період для спецрежиму ПДВ у сільському господарстві, збереження умов для малого і середнього підприємництва, введення прозорого порядку автоматичного проведення ПДВ для експортерів, зменшення в два рази навантаження на заробітну плату та ряд інших корисних новацій», — розповів Луценко про положення змін до Податкового кодексу.

Ще не схвалений Радою проект нового Податкового кодексу вже зараз викликає чимало нарікань. А втім, цілком зрозуміло, що й з чинною системою оподаткування країна жити не може.