НОВИНИ ПЛЮС

22.12.2015

Яценюк знову обіцяє боротьбу з корупцією

Усі антикорупційні органи мають запрацювати у 2016 році. Про це 20 грудня у «10 хвилинах з Прем’єр-міністром» заявив глава уряду Арсеній Яценюк. «Боротьба з корупцією — це не політичні гасла і звинувачення політиків на телевізійних шоу, а ґрунтовна робота детективів та слідчих, доведення вини кожного корупціонера та притягнення до відповідальності, відповідно до закону, новим суддівським корпусом», — заявив Яценюк.  «Саме тому нам потрібна судова реформа, і єдність для цілком конкретних дій та рішень», — зазначив він. Також Яценюк зазначив, що керівництву держави потрібна єдність «для боротьби з корупцією і приборкання олігархів». «Це не вдасться за мить, але це можливо, якщо керівництво держави діятиме разом», — зазначив він.

Нагадаємо, що раніше з заявами про причетність посадовців до корупційних схем виступав глава Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі. Зокрема, йшлося про те, що через корупційні схеми з України щороку проходить близько 5 млрд. доларів, а держпідприємства втрачають близько 120 млрд. грн. у вигляді втраченої вигоди і прибутку. Серед головних корупціонерів він назвав Ахметова, Коломойського, Мартиненка, Іванчука. За словами Саакашвілі, відповідальність за це має нести глава уряду Арсеній Яценюк.

МЗС не вистачає грошей на ефективну політику

Фінансування МЗС, яке закладено у проект бюджету на  2016 рік, не дасть можливості забезпечувати проактивну зовнішню політику України. Про це заявила  нардеп від БПП, перший заступник голови Комітету ВР у закордонних справах Іванна Климпуш-Цинцадзе.  За її словами, на потреби МЗС у бюджеті передбачено 67% коштів від мінімальної  потреби. « Комітет у закордонних справах звертатиметься до колег iз бюджетного, бо те неймовірно порізане фінансування МЗС, яке закладено в проект бюджету, і близько не дасть можливості забезпечувати проактивну зовнішню політику та боронити наші рубежі на зовнішньополітичному фронті», — зазначила нардеп.

А тим часом колега Климпуш-Цинцадзе нардеп від БПП Мустафа Найєм прогнозує, що до кінця поточного року депутати зможуть розглянути проект держбюджету тільки в першому читанні. «Це дозволить зафіксувати та виконати основну вимогу МВФ про дефіцит бюджету. Подальше голосування пропонуємо провести під час сесії в січні 2016 року. Це уможливить більш ґрунтовний аналіз усіх статей витрат. Зокрема завдяки активній позиції громадського сектору. Це також дозволить зменшити корупційні ризики прийняття поспішних рішень», — пояснює він.

Луценко: новий склад уряду дізнаємося навесні

Переформатування Кабінету Міністрів можливе у березні-квітні 2016 року.

Про це в ефірі телеканалу «Інтер» заявив лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко. «Я прогнозую, що це може відбутися в березні-квітні наступного року», — сказав він. Луценко також зазначив, що до кінця поточного року коаліція буде намагатися заповнити вакансії міністрів у нинішньому Кабміні. Депутат додав, що до кінця поточного року необхідно сформувати економічну політику на 2016 рік: Рада має внести зміни в існуючу податкову базу, знизивши податкові ставки, і з урахуванням цих змін прийме державний бюджет на 2016 рік. Проте запрацювати новий Податковий кодекс мусить з 2017 року, вважає Луценко. «Протягом першого кварталу наступного року — дошліфувати, доопрацювати, поправити урядовий законопроект, який узяти за основу, прийняти його остаточно і ввести його з 2017-го», — говорить депутат.