Здрастуй, «йолка»!

18.12.2015
Здрастуй, «йолка»!

Усі вимоги на смітник.

Розв’язки тарифного майдану, що вже більше місяця збирав активістів у центрі Вінниці біля міської ради, очікували різної: як самі його ініціатори, так і противники.

Однак, вочевидь, місцева влада знала фінал заздалегідь, бо, схоже, проводила для цього різнобічну підготовчу роботу. То, скажімо, було запущено судові претензії щодо заборони облаштування наметів біля мерії. Причому позивачем виступає учасник АТО! То за декілька днів до розгону тарифного майдану Рада церков Вінниці звернулася до протестувальників із проханням прибрати дерев’яні хрести з білими футболками та зображеннями загиблих на майдані Незалежності у Києві та на Донбасі, що майоріли нагадуванням-набатом біля наметів.

І от 16 грудня, скориставшись відсутністю громадських активістів, котрі були на черговому судовому засіданні з приводу подальшого існування майданчика громадського спротиву несправедливості, вінницькі «нові антимайданівці» прибрали намети та «хрести» iз зображеннями загиблих героїв. Так і не дочекавшись судового рішення.

Почувши, що «майдан» змітають, активісти із суду одразу побігли на вiнницький Майдан Незалежності, але було вже пізно.

Там господарювали працівники комунальних служб, голови квартальних комітетів міста і просто, вже за сталою вінницькою традицією, специфічна група молодиків.

Намети, банери з вимогами переглянути комунальні тарифи та припинити політичні переслідування — усе пішло на сміття. Спасибі, що згадані хрести вантажівками вивезли на кладовище.

Спершу активісти блокували рух транспорту. Між прихильниками і противниками протесту не вщухали активні суперечки.

А тим часом комунальні служби та працівники «Міськсвітла» на місці «тарифного майдану» встановлювали новорічні декорації.

«Вам свята хочеться, а мені немає за що святкувати! Порядку ніде немає. Щоб добитися щось для свого будинку, треба хабарі давати кругом, так навіть не заходь. Крадуть і крадуть. Коли вони вже нажеруться!» — намагалась докричатись, повернувшись до скляної будівлі мерії, активістка Тетяна Ковальчук.

Коли вантажівки з усіма атрибутами громадської непокори від’їхали, протестувальники кинулись перекривати головну вулицю міста, але молодики відтіснили їх. Працівники муніципальної поліції лише спостерігали й не втручалися.

«Це погана януковичівська традиція — встановлювати ялинки, чи «йолки» на місці майданів. Минулого разу це недобре закінчилося для влади. Знову ті самі дійові особи — комунальники, міліція-поліція та псевдоактивісти», — зазначила громадська активістка Ольга Маліновська.

Активісти обіцяють оскаржувати дії комунальників у суді.