Не «священний танець»

16.12.2015
Не «священний танець»

Танцівники Гамбурзького балету. (UFД.)

Любителі класики можуть продовжувати насолоджуватися переглядом класики у кінотеатрах. Чергова прем’єра проекту показу світових шедеврів від компанії UFD — Гамбурзький балет «Різдвяна ораторія».

Хореограф Джон Ноймайєр зробив постановку перших трьох частин «Різдвяної ораторії» Баха як повноцінний балет у 2007 році. І продовжив роботу у 2013-му: змінив дещо у попередній версії і поєднав її з другою частиною, останніми трьома кантатами ораторії. У результаті глядачі отримали дві різні, але рівноцінні постановки. В українських кінотеатрах починають прокат балету на 6 дій. Партії виконують Ллойд Ріггінс, Анна Лодер, Едвін Ревазов, Карстен Юнг.

«Моя хореографія «Різдвяної ораторії» Баха не є релігійним заходом, — коментує постановку Джон Ноймайєр. — Це не «священний танець», її не можна трактувати ні як альтернативу церковній службі, ні як пропаганду християнства. У минулому я використовував аналогічний підхід у роботі зі «Страстями по Матфею» Баха — хореографія рухів, героїв і ситуацій, призначених для показу у театрі, натхненна музикою, яка донині нас захоплює. Ми виконуємо музику Баха упродовж кількох годин і об’єднуємо людей багатьох різних культур і релігійних традицій... У моєму балеті Марія — це просто «мати», а Іосиф — «її чоловік».