Конкурс чиновницьких талантів

11.12.2015

Однією з важливих подій вчорашнього пленарного засідання ВР стало ухвалення закону про державну службу. За документ №2490 проголосував 261 нардеп. Віднині будь-яке призначення чиновника на держслужбу відбуватиметься винятково через конкурс. Також будуть розділені поняття політичних посад (депутати, міністри і весь штат їхніх помічників) та власне держслужбовців. Останні не матимуть права бути членами політичних партій. Зате отримуватимуть більшi посадові оклади і менші премії у структурі загальних виплат.

Іще закон вводить три категорії посад замість наявних семи. Категорія «А» — це вищий корпус держслужби, категорія «Б» — керівництво структурних підрозділів та категорія «В» — решта держслужбовців. Фінансуватися вся ця чиновницька армія буде як iз бюджету України, так і за рахунок коштів Євросоюзу, різного роду міжнародних організацій тощо. При цьому від держслужбовців вищої категорії очікується знання щонайменше однієї мови, яка є робочою у Раді Європи — англійської або французької.

Задля запобігання корупції закон вводить обов’язкову норму про оприлюднення фінансових декларацій — і не лише для держслужбовців, а й для членів комісій, котрі проводитимуть конкурс на заміщення державних посад. До закону також були внесені правки, згідно з якими керівник апарату ВР призначається парламентом, а керівник АП — відповідно — призначається та звільняється Президентом. Закон має вступити в силу з 1 травня 2016 року.

Друге варте досягнення парламенту полягає у голосуванні за законопроект №2984 (251 голос «за»), який розширює повноваження органів місцевого самоврядування. Мета такого розширення — оптимізація надання адміністративних послуг. Зокрема, відтепер виконавчі органи сільської, селищної або міської влади наділено повноваженнями реєструвати громадян за місцем проживання та знімати їх з такої реєстрації.

Законом спрощується процедура отримання інформації з Державного земельного кадастру. Право на надання такої інформації матимуть посадові особи органів місцевого самоврядування, в тому числі й адміністратори центрів надання адміністративних послуг. Інформація з Держземкадастру буде надаватися в електронній формі в першу чергу нотаріусам і державним реєстраторам прав.

Також у той час, поки цей номер готували до друку, в парламенті обговорювали законопроект про призначення позачергових виборів у Кривому Розі на 27 березня 2016 року. Авторами документа є голова ТСК по Кривому Рогу народний депутат Леонід Ємець, а також його колеги Єгор Соболєв та Олег Березюк. Вони пропонують припинити повноваження Юрія Вілкула на посаді мера та провести нові вибори.

На початку вчорашнього пленарного засідання нардеп Юрій Луценко висловлював сподівання, що законопроект буде прийнято без зволікань. Як повідомлялося раніше, тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з перевірки порушень на виборах мера Кривого Рогу 15 листопада ухвалила рішення запропонувати парламенту призначити позачергові вибори.