Жнива закінчуються в кукурудзинні

09.12.2015
Жнива закінчуються в кукурудзинні

Комбайнам лишилося зібрати останні гектари кормової кукурудзи. (з сайта veres-group.com.)

Попри початок зими, в північних регіонах України комбайни продовжують працювати на останніх полях iз кукурудзою на кормове зерно. На початок тижня кукурудзу при прогнозі 4,1 млн. га обмолочено на площі 4,0 млн. га. Це — 97 відсотків загальних площ. Усього цариці полів намолотили 22,4 млн. тонн при врожайності 56,2 центнера з гектара. У минулому році мали трохи вищу — 59,8 центнера.

Попередні підсумки

За даними прес-служби Мінагрополітики, в усіх категоріях господарств станом на 4 грудня зернові та зернобобові культури при прогнозі 14,6 млн. га зібрані на площі 14,5 млн. га (99 відсотків до прогнозу), намолочено 60,3 млн. тонн зерна при врожайності 41,5 ц/га.

Найбільший вал зерна намолотили хлібороби у Полтавській області — 5,1 млн. тонн, Харківській — 4,5 млн. тонн, Дніпропетровській — 4,0 млн. тонн, Вінницькій та Черкаській по — 3,8 млн. тонн, Одеській — 3,6 млн. тонн, Сумській — 3,4 млн. тонн, Кіровоградській та Чернігівській — по 3,3 млн. тонн, Миколаївській — 3,0 млн. тонн.

Найвища врожайність зернових та зернобобових культур у Черкаській — 59,9 ц/га, Полтавській — 57,0 ц/га, Хмельницькій — 55,4 ц/га, Сумській — 54,3 ц/га, Київській — 52,0 ц/га, Чернігівській — 49,8 ц/га областях.

Зяблевий обробіток ґрунту проведено на площі 13 млн. га (94 відсотки до прогнозу), в тому числі глибока оранка — 800 тис. га.

Посів озимих

Близько 6,7 млн. га, або 90 відсотків від запланованих площ, озимими культурами вже засіяли. Посів озимини повністю завершено в 14 областях. Тим часом у Херсонській області озимими засіяно лише 64 відсотки, у Кіровоградській — 74, Миколаївській та Дніпропетровській — по 76 відсотків до прогнозу. По зоні Степу цей показник загалом склав 82 відсотки, на Поліссі — 100, у Лісостепу — 102 відсотки від прогнозованих площ.

Пшеницю та тритикале посіяли на площі 5,6 млн. га (91 відсоток від запланованого), ячмінь — на площі 881 тис. га (84 відсотки), озиме жито — на площі 145 тис. га (92 відсотки від запланованої площі). Озимий ріпак посіяно на площі 649 тис. га, і це 79 відсотків до прогнозу.

Стан посівів

Обстеження посіяних під зиму зернових культур свідчить, що сходи отримано на площі 5,6 млн. га. Це 83 відсотки від посіяних обсягів. Із них у доброму та задовільному стані перебуває 3,7 млн. га (66 відсотків), у слабкому та зрідженому стані — 1,9 млн. га (34 відсотки). Загинуло 0,08 тис. га озимини. За підрахунками, трохи менше п’ятої частини посівів (1,1 млн. га) не утворили сходів. Найбільше таких площ у Дніпропетровській, Полтавській, Запорізькій та Харківській областях.

Сходи озимого ріпаку отримано на площі 564,6 тис. га (87 відсотків до посіяних). Із них у доброму та задовільному стані 376,5 тис. га (67 відсотків), у слабкому та зрідженому стані — 185,9 тис. га, загинуло 2,2 тис. га. 13 відсотків посівів (84,1 тис. га) узагалі не утворили сходів, переважно через посуху. Найбільше таких — у Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській та Полтавській областях.

Опади третьої декади листопада значно поповнили запаси вологи у ґрунті. Поліпшене забезпечення посівів вологою стало сприятливим фактором для південних регіонів, де рівень температури повітря дозволяв рослинам повільно рости та розвиватися. На деяких проблемних площах з’явилися масові сходи, почалося листоутворення, збільшилися площі з кущінням рослин. Наприкінці декади за візуальною оцінкою стан посівів по всій території країни був строкатим: від задовільного, місцями незадовільного — до відмінного. Водночас збільшилася кількість площ у доброму стані.

Прогноз валового збору

Нинішнього року валове виробництво зерна у вазі після доробки очікується на рівні 60 млн. тонн, що повністю задовольнить внутрішні потреби та продовольчу безпеку держави, також збережеться хороший потенціал ресурсів для поставки на зовнішній ринок.

Мінеральні добрива

Для проведення комплексу літньо-осінніх польових робіт та виходячи з фінансових можливостей, господарства передбачають використати приблизно 614 тис. тонн поживних речовин міндобрив.

Враховуючи перехідні залишки, в сільськогосподарських підприємствах на початок грудня у наявності 662 тис. тонн поживних речовин мінеральних добрив (108% до заявки), в тому числі азотних — 356 тис. тонн, або 109% до заявки, фосфорних — 170 тис. тонн або 109% до заявки, калійних — 136 тис. тонн, або 104% до заявки. Як не дивно, у процентному співвідношенні це за всіма категоріями добрив більше, ніж дозволяли собі господарства торік.

Пальне

Технологічна потреба сільгосптоваровиробників у пальному на період осінньо-польових робіт у цьому році 499 тис. тонн дизпалива та 115 тис. тонн бензину.

Уже придбано 533 тис. тонн дизпалива та 124 тис. тонн бензину, тобто з запасом.

Середні оптові ціни на дизпаливо склали 16 979 грн. за тонну. Тобто збільшились проти відповідного періоду минулого року на 1,3 відсотка. А ціна на бензин спустилася до 20 260 грн./тонну. Тобто проти відповідного періоду 2014 року на ті самі 1,3%.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>