Коли ворог уже в тебе вдома...

08.12.2015

Американський президент Барак Обама у неділю звернувся зі спеціальним посланням до нації у зв’язку з замахами у Каліфорнії у середу, які забрали життя 14 осіб. За його словами, США вестимуть боротьбу з «Ісламською державою» («ІД») та іншими радикальними ісламістами. «Ми знищимо «ІД», — наводить слова глави Білого дому агенція «Франс пресс». Звернення пролунало з Овального кабінету Білого дому, що трапляється вкрай рідко (втретє за сім років президентства Обами) — лише у надзвичайних випадках. Водночас президент Обама повідомив, що виступає проти наземної операції США у Сирії та Іраку: «Ми не повинні втягнутися у довгу та дорогу наземну війну в Іраку чи в Сирії. Саме цього хочуть угруповання типу «Ісламської держави».

Обама запевнив співвітчизників у рішучому намірі Вашингтона переслідувати та викривати екстремістів скрізь у світі. «Загроза тероризму реальна, але ми подолаємо її», — зазначив президент США. «Наші військові переслідуватимуть планувальників терору в кожній країні, де буде потрібно», — додав він. Президент сказав, що Сполучені Штати тісно співпрацюють iз союзниками по всьому світу в спробі відрізати джерела фінансування бойовиків. Водночас глава американської держави виступив за посилення законодавства у сфері вільного продажу автоматичної зброї. Крім того, він виступив із закликом до технологічних компаній Сполучених Штатів підтримати боротьбу проти екстремістів.

Попри рішучість вести боротьбу з радикальним ісламізмом, Обама наголосив, що «ІД» не виступає від імені ісламу». На його думку, прихильники цієї організації — «пройдисвіти» та «вбивці». Обама вважає, що мусульманам слід «протистояти екстремістській ідеології» прихильників «ІД». Водночас президент Сполучених Штатів закликав співвітчизників не відвертатися від мусульманських спільнот усередині країни. Обама також наголосив, що немає ніякого конфлікту між Заходом та ісламським світом.

Тим часом американці вшановують пам’ять загиблих під час стрілянини у Сан-Бернардіно. Нагадаємо, подружня пара — 28-річний Саєд Фарук та 29-річна Taшфін Малік — відкрила вогонь по соціальному центру в американському місті Сан-Бернардіно (штат Каліфорнія). Тоді загинули 14 людей і, за уточненими даними, ще 21 людину було поранено. Відповідальність за цей напад узяло угруповання «Ісламська держава». Батько зловмисника також розповів, що той поділяв ідеї «Ісламської держави». Подружжя використало під час атаки пістолети та напівавтоматичну вогнепальну зброю, легально придбану на території США. Крім того, під час обшуку в їхньому помешканні поліція виявила цілий склад зброї, амуніції, вибухівки та матеріалів для її виготовлення, а також уже готові до використання саморобні вибухові пристрої, зокрема трубчасті бомби.

Обама заявив, що наказав відповідним службам переглянути умови надання візи типу К-1 (візи для наречених), за якою Taшфін Малік потрапила до країни. Вона познайомилася зі своїм майбутнім американським чоловіком пакистанського походження Саєдом Фаруком під час хаджу до Саудівської Аравії, а минулого року прибула до США вже як наречена. Фарук та Малік, ймовірно, планували здійснити інші напади, бо залишили вдома не лише цiлий арсенал зброї, а й свою шестимісячну дитину без нагляду. У ФБР заявили, що розслідують інцидент як «терористичний акт».

Бійня у Сан-Бернардіно стала найкривавішою у США з 2012 року, коли під час стрілянини у школі в Коннектикуті загинули 26 людей.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>