НОВИНИ ПЛЮС

08.12.2015

Джозеф Байден анонсує відставку Шокіна?

Віце-президент США, який з офіційним візитом відучора перебуває в Україні, незадоволений ситуацією з боротьбою з корупцією і вважає, що відповідальні за це особи мають піти у відставку. Про це він заявив під час своєї зустрічі з єврооптимістичними депутатами, молодими урядовцями та громадськими активістами, яка передувала розмові з Президентом та Прем’єром, повідомила у «Фейсбуці» народний депутат від БПП Світлана Заліщук. «Корупція. Нова влада не капітулювала перед нею. Є прогрес — це ключове законодаство та нові органи, керівництво яких обрано через незалежні комісії. Але дві головні людини граються в піддавки. І принципові лінії оборони втрачено в інтересах окремих відомих наближених. Прізвища названо. Генпрокурор має піти», — написала вона.

Серед інших месиджів, які озвучив Джо Байден, Заліщук називає «сильні заяви про підтримку України «фінансово й не лише». І гарантії з боку США, що «Україна — центральна тема будь-якої зустрічі з Путіним, який би не був привід». Натомість Байден закликає ухвалити зміни до Конституції та закон про вибори на окупованих територіях, що «дасть можливість США вимагати від Росії відповідних кроків та від європейців єдності щодо санкцій». Утім депутати застерегли американського гостя, що зміни до Конституції та закон про вибори на окупованих територіях в нинішніх умовах можуть дестабілізувати державу.

Учора ж Джозеф Байден зустрівся з Петром Порошенком та Арсенієм Яценюком, а сьогодні виступить у Верховній Раді перед депутатами. Підсумки візиту будуть підбиті в наступному номері «УМ».

Леонід Черновецький «ощасливив» Грузію

Колишній мер Києва Леонід Чернівецький, який після відставки втік до Грузії, оголосив про створення нової політичної партії «Щаслива Грузія» і намір брати участь у їхніх парламентських виборах у 2016 році, повідомляє сайт «112Україна» з посиланням на Грузія Online. Головний офіс політичної сили буде розташовуватись у Тбілісі.

Як заявив сам Черновецький, партія не поділяє цінності «Руського міра» і підтримує європейські. Також він розповів, що систематично влаштовує в Грузії свята, на які запрошує відомих виконавців, а ще — доглядає за 600 літніми людьми, які проживають у Тбілісі і займається двома дитячими будинками. У Києві ж «бабусі Черновецького» стали символом скуповування голосів виборців.

Водночас екс-президент Грузії Михаїл Саакашвілі, якого ще в червні позбавили права очолювати свою партію «Єдиний національний рух», втратив і громадянство країни. Такий указ підписав нинішній президент Грузії Георгій Маргвелашвілі «у зв’язку з набуттям громадянства іншої країни». Сам Саакашвілі назвав таке рішення політичним, щоб не допустити його до участі в майбутніх парламентських виборах.