Друге дихання стосунків

08.12.2015
Друге дихання стосунків

Бред Пітт і Анджеліна Джолі — разом на екранi та поза ним. (з сайта bhfilms.com.ua.)

Днями на великі екрани в Україні виходить стрічка «Біля моря» — третя режисерська робота володарки премії «Оскар» Анджеліни Джолі-Пітт, яка одночасно є сценаристом та продюсером фільму. За її визначенням, «Біля моря» — «це історія про стосунки, зруйновані втратою, про силу кохання та про шлях до зцілення і прийняття».

Цей сценарій — досліджуючи тему горя та кохання — Анджеліна написала ще до свого повнометражного режисерського дебюту «В краю крові та меду» та задовго до початку зйомок воєнної драми «Нескорений». Акторка додає: «Я написала текст iще до того, як вирішила стати режисером цього фільму, тож я не думала, що ми будемо працювати разом iз Бредом над цією стрічкою».

Чоловік Анджеліни Джолі — Бред Пітт, який долучився до продюсування стрічки і зіграв головну чоловічу роль, про спільну роботу у фільмі каже: «Ми стільки всього пережили разом, ми дуже поважаємо одне одного, у нас великі очікування один від одного та нашої сім’ї. Це був один із найскладніших проектів, у яких я брав участь. Але водночас я мав свободу дій, оскільки ми могли експериментувати. Це був на диво найкомфортніший знімальний майданчик, на якому я коли-небудь працював, тож ми просто відпустили себе».

Про героїв фільму Бред Пітт розповідає так: «Це історія про декілька пар на різних етапах їхнього життя. Леа та Франсуа — молодята, вони в захваті від потенціалу майбутнього; Мішель та Патріс — друзі, що були загартовані життям, а також наші герої — Роланд і Ванесса, які на тому етапі, де новизна стосунків уже стерлася і все вийшло на поверхню. Це та точка, з якої вони можуть або вирватися та зміцнити стосунки, або ж розійтися».

Обидва продюсери, які вже понад 10 років живуть сімейним життям, визнають, що фільм надав їм можливість заново відкрити свою любов до акторського ремесла. Джолі-Пітт говорить: «Я вже давно не відчувала як акторка, що я вільна у грі, що я можу бути нешанобливою та недоречною... і робити свій власний вибір. Я хотіла бути сміливою і досліджувати, а не намагатися вписатись у те, що необхідно подати глядачеві певним чином».

За сюжетом, стосунки колишньої танцівниці Ванесси та її чоловіка Роланда, який спробує написати книгу, заходять у глухий кут. Намагаючись вдихнути нове життя у свій шлюб, пара вирушає в подорож Лазуровим узбережжям Франції. Серед вузьких вуличок приморського містечка, де Ванесса і Роланд затримуються на деякий час, трапиться те, що змінить їх назавжди. Анджеліна Джолі фільм «Біля моря» називає некомерційним. До речі, незважаючи на те, що зйомки проходили на Мальті, локація нагадує ізольовану бухту на півдні Франції 70-х років минулого століття.

Крім зіркового подружжя — Бреда Пітта і Анджеліни Джолі, ролі у стрічці також зіграли Мелані Лоран («Безславні виродки», «Ілюзія обману»), Мельвіль Пупо («Лоранс у будь-якому випадку»), триразовий переможець премії Сезар Нільс Ареструп («Скафандр і метелик», «Пророк») та дворазовий переможець премії Сезар Рішар Боренже («Кухар, злодій, його дружина і її коханець», «Гран Шман»). Мелані Лоран впевнена: «Є щось особливе в чуттєвості та сексуальності 70-х років, і я думаю, що Енджі хотіла віддалитися від сучасності, щоб відтворити справжню красу на екрані».