«Путін, ти найгірший з російських царів!»

02.12.2015
«Путін, ти найгірший з російських царів!»

Іван Міщук відправляє «Ілька» на фронт.

Вінничанин Іван Міщук, який лікарем пройшов усю Другу світову війну, вирішив: якщо сам уже не може воювати на фронті, то замість нього з цим добре впорається його сорокарічний «друг» — автомобіль «Форд».

«Я знаю, що таке війна, бо сам пройшов Другу світову від Одеси до Берліна, був медиком, рятував солдатські життя, не раз був поранений, і кожен мій орден та «Червона Зірка» обмиті кров’ю, — каже 91-річний Іван Ілліч. — Тому дарую бійцям свого «Форда», на якому проїздив 25 років. Назвав його «Ілько», так звали мого батька, який дуже любив життя, але пив забагато горілки... Авто довго стояло в гаражі, а тепер настав час повоювати. Я дбав про нього, як про дитину. Дякую всім українцям, і тим, хто стоїть на передовій, і тим, хто збирає допомогу тут, бо без них у нас би вже не було країни».

Сусід фронтовика Микола Бурма розповів, що Іван Ілліч останнім часом використовував машину тричі на рік: двічі їздив в Одесу та раз — на проводи в Калинівський район, от і всі подорожі. І якщо її підладнати, то вона ще довго послужить добрим людям.

«Я задоволений тим, що моя машина потрапить до людей, котрі допомагають нашій ненці — Україні. Кожен повинен дати для фронту що може. Що можу...», — не дали докінчити фразу непрохані сльози, що навернулись, коли Іван Ілліч передавав ключі та документи волонтерам.

Автівка ж ніби давно рвалась у дорогу, бо, попри поважний вік, завелась із півоберта. Наостанок лікар-фронтовик промовив: «Путіну скажу так: ти найгірший із російських царів, бо такого з українцями ніхто не дозволяв собі робити. Давай,«Ілько», вперед!».

Благодійний фонд «Подільська громада» доставить «Ілька» в Новоайдар, де той служитиме фронтовим медикам. Волонтери не приховують, що вчинок фронтовика їх здивував. «Це третій у нашій області випадок, коли звичайні люди передають на фронт своє авто», — зазначив учасник АТО та волонтер Андрій Гишпаль.