Прилiт з iнтригою

02.12.2015

Голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ має намір приїхати до Києва і 2 грудня відкрити з’їзд федерації роботодавців України. Про це повідомляє прес-служба Федерації, яка додає, що, окрім Фірташа, під час форуму виступлять його заступники, а також президент Агентства модернізації України Міхаель Шпінделеггер. «Закриває з’їзд голова Ради федерації роботодавців України Фірташ Дмитро Васильович», — йдеться у програмі заходу.

Про повернення в Україну Фірташ подумував давно — ще з часів, коли Земельний суд Відня у квітні 2015-го відхилив запит Мін’юсту США про його екстрадицію. Тоді ж, після сприятливого рішення суду, Фірташу повернули закордонний паспорт. Але його адвокати до останнього чекали остаточної ухвали Феміди, яка б розв’язала їх клієнту руки в питанні пересування і дала можливість безперешкодно виїхати в Україну. Правда, прокуратура Відня недавно подала апеляцію на рішення суду, але це ніяк не обмежує Фірташа в його планах.

«Хоч як би там хто спекулював, що я боюся приїхати додому, — це все нісенітниця. Ніхто нікого не боїться ... Я думаю, що вони (українська влада) не дуже тут мене вдома чекають, якщо чесно. У певний період до суду вони поводилися досить акуратно. А от коли побачили, що екстрадиції немає, тут у них загорілася пожежа, і вони вже почали вибивати все, що можна вибити. Тобто дуже їм не хочеться, щоб я їхав додому», — пише сайт «Главком», цитуючи інтерв’ю, яке Фірташ дав цьому виданню.

Повернення Фірташа дійсно поставить українську владу і правоохоронців у непросте становище. Спочатку з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна» було поширено заяву прес-секретаря МВС Артема Шевченка про те, що Фірташ проходить як свідок у кримінальному провадженні щодо його компанії Ostchem, але при цьому немає справ, у яких він фігурує як підозрюваний. Потім Шевченко цю заяву спростував, а соратник глави МВС Антон Геращенко в телеефірі гучно пообіцяв заарештувати Фірташа, щойно той повернеться в Україну.

Із приводу приїзду Фірташа висловився і сам міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. На своїй сторінці в соцмережі «Фейсбук» він повідомив, що при відповідному клопотанні Мін’юсту США Дмитро Фірташ буде затриманий Нацполіцією одразу по прибуттi до Києва. Як насправдi розгортатимуться подiї, побачимо вже сьогоднi.