Волинь має Палицю

01.12.2015

УКРОП, який здобув на Волині найбільшу кількість депутатських мандатів, таки отримав свою людину на посаді голови Волиньради. На першій сесії було обрано Ігоря Палицю, колишнього голову Одеської ОДА та партнера по бізнесу відомого українського олігарха Ігоря Коломойського. Палиця отримав підтримку 39 депутатів, тоді як ставленик президентської «Солідарності» Володимир Бондар — 25.

Своїх депутатських багнетів (а їх 17) для створення більшості укропівцям не вистачило, але вони зуміли знайти союзників, перш за все в особі Радикальної партії. На УКРОПівському полі ситуативно гратиме і «Батьківщина» зі «Свободою». І вже скооперувалися, судячи з того, як розподілилися крісла заступників голови облради після обрання головою Палиці: першим заступником залишився свободівець Олександр Пирожик, другим — представник біло-сердечних Роман Карпюк. Поки що осторонь і більшості, і президентської політсили стоїть «Самопоміч» зі своїми п’ятьма голосами.

Чому «Солідарність» зробила ставку на Володимира Бондаря, який після Помаранчевої революції деякий час очолював Волинську ОДА, — сказати складно. Раніше крісло голови облради пророкували нині діючому голові ОДА Володимиру Гунчику, але розклади раптом змінилися. Якраз напередодні першої сесії над Гунчиком згустилися хмари в Києві. Мало того, що президентська «Солідарність» програла вибори в області УКРОПу, ще й за день до першої установчої сесії обласної ради народний депутат України, народофронтівець Ігор Гузь iз трибуни Верховної Ради покритикував волинського очільника за провал роботи на Волині, за бурштинове протистояння і ще за багато різних гріхів. І просив Президента за тиждень звільнити Гунчика, інакше волиняни залишають за собою право відстоювати свою позицію на місцевому майдані. Сам Володимир Гунчик цю ситуацію пояснив банальною помстою Ігоря Гузя за те, що «Солідарність» iз «Народним фронтом» не дійшли згоди у питанні керівництва одним iз районів. Отож, поки партнери по коаліції виливали один на одного бруд і з’ясовували стосунки, кермо обласної ради впевнено взяв у свої руки Ігор Палиця. Це стало його сатисфакцією за програний двобій за крісло луцького міського голови, де ставленика Палиці переміг представник «Солідарності» і діючий голова Микола Романюк. Новий обласний голова сказав, що він прийшов примиряти і зшивати цю раду, і зробить усе, щоб не політика, а соціально-економічні проблеми краю стали пріоритетними в її роботі.

Тим часом у Луцьку події розгортаються за дещо непрогнозованим сценарієм. Попри побоювання, що міський голова не матиме підтримки більшості депутатів, Миколі Романюку вдалося поки що сформувати ситуативну більшість на свою користь. Відтак УКРОП у Луцькій міській раді опинився в опозиції.