Не треба вам берег турецький?

25.11.2015
Не треба вам берег турецький?

Пілотів російського штурмовика, перш ніж збити, десять разів попереджали про порушення повітряного простору Туреччини, але росіяни попередження проігнорували.

Учора зранку світові інформагенції поширили новину, що Туреччина щойно збила військовий літак невідомого походження, який порушив її повітряний простір на кордоні з Сирією. За даними військових, турецькі F16 попередили пілотів літака про порушення перед тим, як збити його. За повідомленням, літак упав на сирійській території поблизу кордону з Туреччиною. Турецькі ЗМІ повідомили, що двоє пілотів збитого літака катапультувалися. Одного з льотчиків узяли в полон місцеві мешканці — сирійські туркмени, а інший загинув.

Росія неодноразово здійснювала авіаудари в Сирії на підтримку сирійського президента Башара Асада, тому відразу виникло припущення, що йдеться про російський літак. Минулого місяця турецькі літаки збили безпілотник невідомого походження, який порушив повітряний простір Туреччини. Вчора опівдні російське міністерство оборони підтвердило збиття російського винищувача Су-24, але при цьому у відомстві зазначили, що літак, який розбився на території сирійської провінції Латакія, перебував винятково над територією Сирії і турецький повітряний простір не порушував. На момент збиття він перебував на висоті шість тисяч метрів.

Майже одночасно з російською заявою президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган також підтвердив, що турецькі військові збили над Сирією російський літак Су-24. Анкара стверджує, що російський винищувач порушив турецький повітряний простір і був збитий турецькими літаками F16 «в рамках самооборони». Раніше Туреччина неодноразово попереджала Росію, що її літаки під час виконання військової операції у Сирії порушують повітряний простір Туреччини, і тому турецька сторона може вдатися до рішучих дій у відповідь.

20 листопада посла РФ у Туреччині Андрія Карлова викликали до турецького МЗС, щоб заявити протест проти «інтенсивного бомбардування» повітряними силами Росії території проживання сирійських туркменів на півночі Сирії. Анкара звинуватила Москву в завдаванні удару по поселенню Байирбуджак. На сайті МЗС Туреччини було розміщене повідомлення, в якому наголошувалося, що «дії російської сторони не є боротьбою з тероризмом, а здійснюються бомбардування мирних туркменських сiл, і це може призвести до серйозних наслідків».

Агенція «Рейтер» повідомляє, що прем’єр-міністр Туреччини доручив МЗС країни проконсультуватися з НАТО та ООН з приводу подій на кордоні з Сирією. Вчора НАТО на прохання Туреччини мало зібратися на термінову нараду у Брюсселі о 17-й годині за місцевим часом (о 18-й за київським), повідомила військовий оглядач британської газети «Таймс» Дебора Хейнс. ООН станом на вчорашній день обмежилася заявою, в якій зазначила, що інцидент зі збитим літаком «може ускладнити ситуацію боротьби з тероризмом».

Держдума Росії звинуватила Туреччину у підтримці тероризму і запропонувала розірвати дипломатичні відносини з цією країною. Відповідний запит уже направлено президенту Володимиру Путіну. Перший заступник комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Франц Клинцевич назвав дії турецької сторони «міжнародною провокацією». Водночас асоціація російських туроператорів повідомила, що конфлікт наразі жодним чином не вплинув на відпочинок численних російських туристів у Туреччині.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>