Пристрасті під куполом

25.11.2015
Пристрасті під куполом

Блок Порошенка хоче нового Прем’єра. «Народний фронт» — не проти цього, але за умови, що новим Прем’єром стане «старий» Яценюк.

Коли експерти обговорюють iмовірність проведення позачергових парламентських виборів, передумовою останніх бачать розпад парламентської коаліції. Це — найбільш вірогідна причина, через яку може статися «перезавантаження» Ради. Недавнє складне голосування за «безвізовий пакет», яке вдалося парламенту не з першого разу, вчергове продемонструвало відсутність єдності в лавах коаліції. Парламентська більшість існує суто номінально, на папері, не будучи тим чинником, який скріплює співпрацю однодумців. Все це — давно відомі факти, до яких поточний тиждень додав іще один: розкол у лавах президентської фракції.

Хто кому корупціонер

Ще в понеділок увечері на засіданні фракції БПП група депутатів звинуватила частину керівництва фракції в корупції та організації інформаційних провокацій, повідомила «Українська правда». Першим слово взяв Віктор Чумак, котрий заявив, що його очорнюють двоє заступників голови фракції — Ігор Кононенко та Сергій Березенко, які діють у компанії з представником «Народного фронту» Сергієм Пашинським. Всі троє розгорнули компрометуючу піар-кампанію, заявив Чумак. Її мета — завадити Чумакові очолити Нацагентство з запобігання корупції.

У свою чергу Ігор Кононенко зазначив, що це з подачі влади триває цькування заступника Генпрокурора Віталія Каська. «Ті люди, які зараз боряться з корупцією... Давайте подивимося, на яких машинах вони їздили 5 років тому, в яких квартирах живуть». (Як відомо, Каська намагаються не допустити до посади спеціалізованого антикорупційного прокурора).

Цими репліками розборки всередині Блоку Порошенка не обмежилися. Ольга Богомолець виступила проти ще одного «зама» голови фракції Олександра Третьякова і його соратника Загорія, зазначивши, що ті плетуть проти неї інтриги, а також заробляють на тендерах у фармацевтичній галузі.

У свою чергу Третьяков звинуватив Богомолець у лобіюванні інтересів російських виробників. А ще принагідно «копнув» Березенка за те, що той ділить голів обласних рад «на коліні», бо БПП — «це не партія, а проект».

Свою лепту в це «велике прання» вніс і депутат (у минулому — журналіст-розслідувач) Сергій Лещенко, котрий заявив, що всі рішення у фракції приймаються на Банковій, яка в змові з Прем’єром Арсенієм Яценюком розподілила всі державні потоки: Ощадбанк відійшов Яценюку, Ексімбанк — Порошенку, Центренерго — Порошенку, титанова галузь — Яценюку тощо, пише «УП».

Присутній на фракції Юрій Луценко намагався усіх примирити, закликавши не драматизувати ситуацію. І додав, що «вибір зараз дуже простий — або в парламенті буде коаліція Порошенка, або коаліція Коломойського». Та, очевидно, ці доводи таки не подіяли, бо, як зазначила Світлана Заліщук, депутати БПП не можуть бути однією командою, оскільки сповідують різні цінності.

Яценюк як фактор єдності

Утiм усе таки деякі спільні дотики у членів Блоку Петра Порошенка є. Це, зокрема, відставка чинного Прем’єра Арсенія Яценюка. На вікопомному засіданні БПП, де всі критикували всіх, присутні також висловили своє невдоволення головою уряду. Про це у вівторок заявив журналістам Єгор Фірсов.

«Дуже багато людей висловлювали невдоволення Яценюком. Немає реформ, немає зрозумілої стратегії розвитку, і незрозуміло, що буде далі», — заявив Фірсов. Він додав, що таку точку зору поділяють близько 20 нардепів. При цьому, однак, БПП насолив не тільки Яценюк, а й частина його уряду. Тому представники президентської фракції обговорювали кадрові ротації міністрів, але рішень з цього приводу не ухвалювали. «Фракція БПП буде направляти своїх людей в уряд — на посади міністра охорони здоров’я і міністра екології», — додав Фірсов.

Тим часом «Народний фронт», чий висуванець зараз головує в уряді, також збирався на засідання. І висунув вимогу — скликати раду коаліції, де мають бути присутні Прем’єр та спікер, щоб обговорити план дій на найближчий час. Під «планом дій» у «Народному фронті» розуміють продовження повноважень Арсенія Яценюка. Ця фракція не проти того, аби переобрати голову уряду, але попереджає: «Народний фронт» голосуватиме тільки за одну кандидатуру — за теперішнього очільника Кабміну.

«Прем’єр-міністр iще 2 місяці тому звертався до вас із пропозицією висунути свої кандидатури від кожної фракції для переформатування і посилення Кабміну. Але ніяких пропозицій не було. «Народний фронт» iще раз закликає фракції парламентської коаліції запропонувати свої кандидатури», — звернулися «фронтовики» до колег по парламенту.

Тим часом упродовж першої половини пленарного дня вівторка Верховна Рада прийняла закон про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації («за» проголосували 260 народних депутатів). Виступаючи у Верховній Раді, голова профільного комітету Вікторія Сюмар нагадала, що ПАРЄ ще у 2005 році закликала Україну здійснити роздержавлення ЗМІ, тож прийнятий законопроект є і вчасним, і актуальним.

Натомість Рада провалила інший важливий документ — урядовий проект поправок до приватизаційного законодавства. Під час сигнального голосування за прийняття законопроекту в першому читанні проголосували лише 189 депутатів при необхідному мінімумі в 226. Цей законопроект передбачає, що в приватизації українських держпідприємств не зможуть брати участь покупці з Російської Федерації, а торговці цінними паперами повинні будуть подавати інформацію про осіб, в інтересах яких вони купують державні корпоративні права.

Також парламент не зміг внести зміни у держбюджет 2015 року і збільшити фінансування Державного управління справами на 29 мільйонів гривень. Попередньо за збільшення витрат на утримання ДУС висловилися лише 210 депутатів при мінімально необхідних 226 голосах. Але це можна вважати позитивом — доведеться й держчиновникам трохи «затягнути пояси».