НОВИНИ ПЛЮС

25.11.2015

З Януковича і Ко у березні можуть зняти санкції

Майно та активи екс-президента України Віктора Януковича та наближених до нього високопосадовців, на які на основі санкцій накладено арешт у країнах ЄС, Швейцарії та Ліхтенштейні, можуть бути розблоковані вже на початку наступного року, оскільки українська Генпрокуратура так і не надала суду доказів їхньої вини і за цими справами немає судових рішень. Про це повідомив заступник Генпрокурора Віталій Касько. «Логіка ЄС проста — на їхню думку, року-двох достатньо для правоохоронних органів відповідної держави, щоб з’ясувати, що це за гроші, чи здобуті вони злочинним шляхом, і після цього в рамках механізмів міжнародної правової допомоги накласти арешт на рахунки, нерухомість та інші об’єкти за кордоном», — зазначив він у коментарі каналу «1+1».

Нагадаємо, що 2014 року Генпрокуратура порушила близько 30 кримінальних проваджень щодо Віктора Януковича та людей із його оточення. Однак досі жодна справа не доведена до логічного кінця.

Іменна зброя — для «Оплоту»

Після скандалу, який розгорівся у пресі, міністр оборони України скасував наказ про нагородження Олега Садкового іменним кольтом 45-го калібру «за честь і доблесть». Як стало відомо, нагороджений — один із соратників і бізнес-партнерів лідера харківського «Оплоту» Євгенія Жиліна, який підозрюється у незаконній конвертації та відмиванні грошей.

Паскал — на чолі кримінальної поліції

Новопризначена очільниця Національної поліції Хатія Деканоідзе, попри протести громадськості, таки призначила скандально відомого Василя Паскала своїм першим заступником — начальником кримінальної поліції. Про це повідомив «Громадський люстраційний комітет», посилаючись на відповідь МВС на свій запит. «Дивна кадрова політика в керівниці нової поліції: Хатія Деканоідзе готова звільнити патрульного за зневажливий твіт про активістів Євромайдану, а людину, яка за посадою відповідала за переслідування учасників Студентського майдану, була призначена Захарченком і уникає люстрації через безглузду судову ухвалу, призначає своїм першим заступником», — заявляє голова ради «Громадського люстраційного комітету» Олександра Дрік.

Нагадаємо, що не так давно «Громадський люстраційний комітет» звернувся до Хатії Деканоідзе з відкритим листом, у якому просив очільницю поліції не допустити такої несправедливості. За їхньою інформацією, Паскал працював у структурі МВС у Донецькій області в час, коли там «процвітали та діяли організовані злочинні угруповання, які мали зв’язки серед співробітників правоохоронних органів». Під час подій на Євромайдані саме він очолював групу міліціонерів, які влаштовували переслідування майданівців, катували та знущалися над учасниками мирних акцій. Безпосередньо Паскалу журналісти приписують ідею смс-погроз майданівцям iз таким текстом: «Шановний абоненте, ви зареєстровані як учасник масових заворушень», переслідування учасників Студентського майдану.

Утiм у пані Деканоідзе, очевидно, свої резони. Журналісти, у свою чергу, обіцяють пильно стежити за діяльністю нового начальника кримінальної поліції.