Тугий «конверт»

24.11.2015

Працівники СБУ в Черкаській області разом із прокуратурою взяли на гарячому організаторів місцевого конвертаційного центру, коли вони передавали клієнтам більше 300 тисяч готівкових гривень.

«Цей конвертаційний центр вивів у «тінь» понад 60 мільйонів гривень. Організатори «конверта» протягом двох років надавали «послуги» з відмивання грошей, ухилення від сплати податків та переведення в готівку коштів», — повідомили «УМ» у прес-службі СБУ.

Правоохоронці кажуть, що для прикриття протиправної діяльності конвертцентр займався нібито купівлею-продажем будівельних матеріалів та виробів iз деревини. Але насправді завдяки укладанню фіктивних угод на постачання товарно-матеріальних цінностей, «обслуговував» понад двадцять комерційних структур реального сектору економіки. За такі свої кримінальні послуги зловмисники брали 5-10% від виведеної у «тінь» суми.

Під час затримання організаторів тугого «конверта» співробітники спецслужби в офісному приміщенні вилучили понад двадцять печаток, «чорну» бухгалтерію, чекові книжки, що свідчать про факти переведення коштів у готівку. Правоохоронці також вилучили фіктивну господарсько-фінансову документацію та статути підприємств, які підтверджують зв’язок фіктивних фірм iз реально діючими суб’єктами підприємницької діяльності.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою та службовим становищем) Кримінального кодексу України. Тривають невідкладні оперативно-слідчі дії.