Греція є всюди

24.11.2015
Греція є всюди

На розкопках.

На Херсонщині міжнародна група польських та українських археологів розкопала давньогрецьке поселення, засноване більше як дві тисячі років тому.

Таємниче поселення, знайдене в селі Республіканець, імовірно, було збудовано в II столітті до н. е. і розташовувалося неподалік від давньогрецької колонії Ольвія. У стародавні часи це місце виконувало роль «ринкової площі» для старожилів дніпровського степу та поселенців колонії. А от наявність на будинках та залишках міських стін спеціальних веж та укріплень свідчить про те, що це місце також виконувало функцію фортеці для захисту водних шляхів вгору по Дніпру.

«Зробити сенсаційне відкриття вчені змогли, попередньо провівши геофізичні дослідження та аерофотозйомку місцевості за допомогою повітряного змія, — розповіла керівник групи польських археологів та співробітник Інституту археології Варшавського університету доктор історичних наук Марчіна Матера. — Наші співробітники також використовували GPS-навігацію. Саме з її допомогою виявили низку магнітних аномалій, за якими вдалося відновити стару карту поселення та почати розкопки».

Археологи знайшли залишки міських укріплень, захисні рови та стіни. Координатор співробітництва археологів Польщі та України доктор історичних наук Надія Гаврилюк повідомила, що це не єдине стародавнє поселення. Аерозйомка засвідчила, що на Херсонщині подібних йому є ще принаймні десять чи дванадцять. Проте всі вони перебувають під важким шаром землі й дістатися до них, не завдавши шкоди історичним пам’яткам, проблематично. Однак гроші на продовження дослідницької діяльності будуть виділені зі спеціального фонду є адже ці знахідки великою цінністю для науки.