НОВИНИ ПЛЮС

20.11.2015

У Яценюка немає грошей на збільшення соцстандартів

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що основою бюджету на 2016 рік будуть національна безпека і оборона, пише журнал «Фокус». «Основа бюджету — це, звичайно, національна безпека і оборона. На них, як і було заявлено, ми виділимо 100 млрд. грн. Адже, судячи з останніх доповідей, війна далека від закінчення. Крім того, ми повинні зберегти бюджетний дефіцит на рівні 3,7%, як і домовлялися з МВФ», — повідомив Прем’єр. Він також зазначив, що для податкової реформи буде потрібно скоротити витрати держбюджету більш ніж на 60 млрд. грн. Яценюк розповів, за рахунок чого планується скорочення витрат. «У першу чергу завдяки оптимізації логістики витрат. Значна частина витрат після децентралізації вже перейшла на рівень місцевих бюджетів. До того ж ми максимально економимо на держапараті. Торік скоротили його більш ніж на 20%, а автопарк — майже вдвічі. Літаємо рейсовими літаками, економ-класом. Далі буде оптимізація всіх витрат, у тому числі непрофільних і неефективних», — заявив він. На запитання про те, чи буде в бюджет-2016 закладено збільшення соціальних стандартів, Яценюк відповів: «Думаю, потрібно закласти на рівні поточного року. Все буде залежати від того, де ми знайдемо ресурс».

Конфлікт Лещенка та Авакова триває

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков назвав брехнею слова народного депутата з фракції «БПП» Сергія Лещенка про те, що його телефон прослуховується за наказом глави відомства. «Брехня Лещенка, що Аваков і МВС його прослуховують. Це параноя або фас від його наймача Григоришина, справи якого веде МВС? З’ясуємо в суді», — написав він у Тwitter. Раніше Лещенко заявляв, що очільник МВС Аваков та парламентарій від «Народного фронту» Микола Мартиненко стоять за організацією його переслідування. «Я відчуваю не погрози, я відчуваю, що перебуваю під незаконним стеженням з боку правоохоронних органів, зокрема прослуховування мобільних телефонів», — повідомив Лещенко. «Це роблять Аваков та Мартиненко, обидва вони стали фігурантами публікацій останніх місяців, і вони об’єднали зусилля і, зокрема, працюють щодо мене зараз. А технічну функцію виконує МВС», — зазначив нардеп. І додав: «Вони роблять спроби нівелювати мої викриття щодо кримінальної справи по Мартиненку у Швейцарії. Щодо його зловживання в урановій та титановій галузях. І переказу їхнім однопартійцем, народним депутатом Ігорем Котвіцьким 40 мільйонів доларів на Панаму». Раніше колега Лещенка нардеп Мустафа Найєм висловив побоювання, що проти Лещенка можуть використати методи, які застосовувала колись команда екс-президента Віктора Януковича.

Демчишин не виключає імпорт електроенергії з Росії. Але тільки у випадку форс-мажору

Україна може відновити імпорт електроенергії з Росії у разі виникнення дефіциту потужностей власного виробництва. Про це заявив Володимир Демчишин перед відльотом на енергетичний саміт у Стамбул, повідомляє прес-служба Міненерговугілля. «На сьогодні у нас більші запаси газу та вугілля, ніж на аналогічний період минулого року, перебоїв з поставками наразі не очікуємо», — сказав міністр. За його словами, завдяки здійсненій роботі нинi більше блоків ТЕС та АЕС готові до роботи, збільшено можливості завантаження АЕС. «Якщо в електричній генерації не буде форс-мажорів, ми зможемо пройти зиму з власними потужностями, і не будемо  повертатися до теми віялових відключень», — заявив Демчишин. «Утім, зважаючи на ситуацію в країні, нам потрібні запобіжники на випадок форс-мажору», — додає він. Міністр повідомив, що імпорт електроенергії з РФ на цей момент зупинено, і Україна не замовляє потужностей в Росії. «Ми використовуємо імпорт як крайній захід, максимально завантажуючи власні потужності»,   — наголосив він.

Голова Національної поліції: вступаємо у перехідний етап

Усі нові співробітники Національної поліції у містах і областях повинні пройти 100-денний перехідний етап. Про це в Національній академії внутрішніх військ заявила голова Національної поліції Хатія Деканоідзе, повідомляє «Укрінформ». «Я офіційно хочу вам сказати, що сьогодні ми вступаємо у стоденний перехідний етап. Протягом 100 днів у кожного працівника, в кожного офіцера буде можливість довести, що він є справжнім поліцейським», — сказала Деканоідзе. За її словами, після 100 днів буде проведене незалежне соціологічне опитування за критеріями: який рівень довіри населення до нових поліцейських у містах, областях, як представники бізнесу оцінюють поліцейських і як самі працівники оцінюють своїх керівників.