Шокіна обміняють на кредит від МВФ?

20.11.2015
Шокіна обміняють на кредит від МВФ?

Віктору Шокіну лишилося прокурорствувати недовго?...

Канал «112 Україна», посилаючись на свої джерела, говорить про те, Президент Петро Порошенко таки ухвалив рішення щодо звільнення Генпрокурора Віктора Шокіна, і наразі вже триває «кастинг» претендентів. За даними медіа, рішення про відставку Шокіна прийняте під тиском Сполучених Штатів, які не мають наміру виділяти Україні позики, поки на посаді залишатиметься чинний Генпрокурор.

«Все просто. Поки Шокін буде Генеральним прокурором, грошей не буде», — говорять співрозмовники 112-го канала. При цьому, за їхніми словами, не виключено, що цю посаду обійматиме іноземець.

Минулої п’ятниці Україну відвідав міністр фінансів США Джейкоб Лью, який заявив, що Захід збільшить обсяг допомоги Україні до 4 мільярдів доларів: 1,7 мільярда надійде від МВФ, ще один мiльярд доларів кредитних гарантій — від уряду США плюс макрофінансова допомога від ЄС та інших партнерів.

При цьому, однак, Лью чітко окреслив одну з вимог отримання зазначеної допомоги: нею є відставка Шокіна. Також США наполягають на усуненні олігархів від бюджетних потоків, а Генеральна прокуратура України в цьому напрямi веде досить мляву роботу.

Те, що Сполучені Штати (а також ЄС) спонукають Україну до зміни кервіництва ГПУ, у своєму недавньому інтерв’ю підтверджує і народний депутат України Сергій Лещенко. Він прогнозує, що відставка Шокіна відбудеться до кінця року.

«Початок керівництва Шокіна в Генпрокуратурі був багатообіцяючим — затримання Олександра Єфремова і Михайла Чечетова, кримінальне провадження щодо Сергія Клюєва, збереження всіх санкцій щодо оточення Януковича. Однак першим тривожним дзвінком стала безкарна втеча Клюєва, а потім сталася репутаційна катастрофа Шокіна у справі «діамантових прокурорів». Арешти Ігоря Мосійчука та Геннадія Корбана не переконали в сміливості Шокіна, посиливши підозри у вибірковому правосудді. Микола Мартиненко, корупцію якого розслідують у Швейцарії та Чехії, продовжує насолоджуватися свободою, а Ігор Кононенко і Борис Ложкін з оточення Президента розставляють своїх людей на потоки», — зазначив Лещенко в блозі на «Українській правді».

Ще один iз недавніх скандалів довкола Віктора Шокіна пов’язаний iз персоною його заступника Віталія Каська. Останній стверджує, що голова ГПУ тисне на нього, наполягаючи на звільненні. Касько переконаний: вимога відставки, озвучена Шокіним, зумовлена його принциповою позицією у справі «діамантових прокурорів».

Крім того, в Шокіна та його заступника — діаметрально протилежні підходи до роботи. Касько також вважає, що до тих пір, поки Генпрокурор буде проводити величезну кількість часу в адміністрації Президента, в Україні не буде європейської прокуратури.

Тим часом Генпрокуратура заперечує будь-який тиск на Каська. Ані публічно, ані при особистому спілкуванні Віктор Шокін не вимагав від свого «зама» рапорту про відставку, зазначає прокурор ГПУ Владислав Куценко.