Кінець епохи «батька й сина»?

17.11.2015

Минулої неділі повторне голосування за міських голів відбулося у п’яти містах Дніпропетровщини — Кривому Розі, Павлограді, Нiкополi, Днiпродзержинську й самому обласному центрі. У кожному воно мало свою специфіку, хоча скрізь до другого туру потрапили висуванці «Опозиційного блоку». При цьому в Дніпропетровську та Кривому Розі — батько й син Вілкули.

Найбільша інтрига очікувалася в обласному центрі. Адже представник партії «УКРОП» Борис Філатов фактично «ніздря в ніздрю» вийшов до другого туру виборів мера з вищезгадуваним опозиціонером Олександром Вілкулом. Смальцю до цього вогню додала таємнича поява на чолі міської територіальної виборчої комісії одіозної голови Віри Панкулич, під орудою якої за часів всевладдя Партії регіонів на виборчих округах, де перемагали небажані кандидати, голоси «перераховували» так, що перевагу здобувала «потрібна» людина.

Але цього разу номер не пройшов. Віру Панкулич підловили «на гарячому» — всупереч вимозі закону вона розсилала до районних виборчих комісій постанови, прийняті нею особисто, а не колегіальним органом, як має бути. Внаслідок цього вибори у Дніпропетровську опинилися під загрозою зриву. Однак члени міської виборчої комісії цього разу виявилися непоступливими — опівночі перед виборами 15 листопада вони виявили недовіру Вірі Панкулич, яка від такого удару по її репутації мусила викликати карету «швидкої допомоги». А функції голови, як того вимагає закон, мусив у терміновому порядку взяти на себе міськвиборчком.

Тепер же, хоч офіційні результати голосування ще й не оприлюднено, можна говорити про перемогу Бориса Філатова, який, за попередніми даними, має від свого опонента доволі солідний відрив — понад 6 відсотків голосів виборців.

Несподіванок не сталося у Павлограді — представник «Опозиційного блоку» Анатолій Вершина переміг там 25-річного «укропівця» Євгена Терехова з відривом понад 10 відсотків голосів.

Але непередбачувано несподівана ситуація виникла у Кривому Розі. Після першого туру нині діючий мер Юрій Вілкул-старший набрав 45 відсотків iз гаком голосів виборців, а його опонент від «Самопомочі» Юрій Милобог — трохи більше 10. Однак у другому турі все перевернулося з ніг на голову — різні опитування стали часто-густо свідчити про перемогу «самопомічівця». Як згодом виявилося, вони були від істини зовсім не далекими. Юрій Вілкул переміг iз різницею як для 700-тисячного міста мізерною — 752 голоси. Однак, на відміну від Дніпропетровська, у місті гірників цю перемогу поквапилися проголосити офіційно. Тепер «Самопоміч» намагається бити в усі дзвони — мовляв, усе це неспроста, і заявляє про численні порушення виборчого законодавства. Отож у Кривому Розі пристрасті не вщухають. І який би не був підсумок, можна засвідчити одне — на Дніпропетровщині вже заговорили про кінець епохи «батька й сина», коли навіть у їхньому «базовому» місті мають ось такий ніскільки не вражаючий результат.