Юрій Павленко:Тарифи на тепло і газ треба переглядати щоквартально

13.11.2015
Юрій Павленко:Тарифи на тепло і газ треба переглядати щоквартально

Юрій Павленко.

В умовах економічної кризи та знецінення гривні питання нових тарифів на опалення хвилює кожного українця. Особливо напередодні отримання платіжок на оплату комунальних послуг за жовтень, у яких громадян «порадують» новими цінами на теплову енергію. Опозиційний блок сьогодні є головним опонентом влади в питанні підвищення цін на житлово-комунальні послуги для населення. Тому про тарифну політику уряду й обґрунтованість нових цін на тепло ми вирішили поговорити з народним депутатом від цієї політичної сили Юрієм Павленком.

n Юрію Олексійовичу, всіх громадян сьогодні хвилює питання непідйомних тарифів. Чи варто людям сподіватися, що вони знизяться, і за яких умов це може статися?

— У влади є всі необхідні інструменти для зниження тарифів для населення, але немає політичної волі зробити це. Одним із таких інструментів є щоквартальне коригування ціни на газ з урахуванням обсягів споживання українського та імпортного газу та обмінного курсу валюти. Саме тому Опозиційний блок вимагає на законодавчому рівні закріпити обов’язок уряду щоквартально переглядати тарифи на газ і на тепло. Тільки так люди будуть платити обґрунтовану, а не взяту зі стелі ціну за опалення у своїх квартирах…

Нещодавно Арсеній Яценюк заявив, що Кабінет Міністрів ініціюватиме перегляд тарифів на газ залежно від імпортної ціни і курсу національної валюти за підсумками першого кварталу 2016 року. Чому тільки весною? Щоб не переглядати тариф під час опалювального сезону і максимально «витиснути» кошти з кишень українців. Усі ж прекрасно розуміють, що в тарифи закладені й величезні втрати неефективних монополій, які оплачуємо ми з вами. Втрати у вітчизняних тепломережах досягають 40%, у той час як у Європі цей показник нижче 10%. Якщо Кабмін не здатний ефективно управляти паливно-енергетичним сектором та ЖКГ, це не означає, що він повинен вирішувати ці проблеми за рахунок грошей із кишень простих українців. Ці драконівські тарифи повинні бути скасовані, а замість них повинні бути розраховані й встановлені реальні, обґрунтовані тарифи.

n Ви сказали, що нинішні тарифи взяті зі стелі. Можете пояснити детальніше, чому ви так вважаєте?

— Давайте я спочатку коротко поясню, як формуються тарифи. На ціну газу для населення в першу чергу впливають ціна українського та імпортного газу, їх співвідношення в обсязі споживання, а також обмінний курс гривні до долара США. Сьогоднішні ж тарифи розраховані станом на березень 2015 року та базуються на завищеному обсязі споживання дорогого імпортного газу і завищеній ціні імпорту. Ціна імпортного газу сьогодні становить не 270 доларів  за тисячу кубометрів, як закладалося в тариф на початку року, а 227 доларів. Тобто ціна впала на 16%, але уряд не бажає переглядати тариф. Згідно з нашими розрахунками, споживання імпортного газу населенням має становити не 8,5 млрд. кубометрів газу, а тільки 2 млрд. Тобто, якщо на законодавчому рівні буде закріплено обов’язок уряду щоквартально переглядати тарифи, то, як свідчать цифри, Кабмін буде вимушений знижувати ціни. Як би йому не хотілося цього робити.

n Наскільки мені відомо, Опозиційний блок також вимагає перегляду тарифів і від Нацкомісії з енергетики.

— Так, 5 листопада мій колега по фракції Микола Скорик направив відповідний депутатський запит до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). У запиті наголошується на необхідності перегляду та зниження тарифів, оскільки, згідно з розрахунками наших експертів, ціна газу для населення і теплокомуненерго завищена. Зокрема, завищеною є не тільки ціна у 7188 гривень за тисячу кубометрів, яку платять теплокомуненерго та міські споживачі, а й «соціальна» ціна у 3600 гривень, яку встановили для обігріву приватних будинків з лімітом у 1200 кубометрів на весь опалювальний сезон.

Уряд затвердив прогнозне споживання газу населенням у розмірі 14,5 мільярда кубометрів і теплокомуненерго на рівні 6,8 мільярда кубометрів. Виходячи з цього НКРЕКП сформував ціну газу для населення і теплокомуненерго, заклавши в неї вартість як українського, так і імпортного газу. Однак підрахунки показують, що реальне споживання газу населенням становитиме не більше 12,5 млрд. кубів, а теплокомуненерго (без Криму і неконтрольованої частини Донбасу) — 4,5 млрд. кубів.

Згідно з розрахунками, для опалення та підігріву води достатньо 17 мільярдів кубометрів  газу — тобто стільки ж, скільки видобувається в Україні. Відповідно, цей газ повинен коштувати, як газ внутрішнього видобутку — тобто не більше 2880 гривень за тисячу кубів, а не як 7188 гривень, як зараз. Якщо НКРЕКП візьме наші розрахунки до уваги і використає їх для перерахунку цін, то вартість газу для населення знизиться в 2,5 раза, а ціна опалення та гарячої води — на 30%.