«Ігри» сателітів

13.11.2015

Якщо для пересічних подолян вибори здебільшого закінчилися, то для декотрих претендентів на депутатські мандати вони перемістились у суди. Так, у Вінниці «Громадський рух «Народний контроль», ВО «Батьківщина» та Радикальна партія продовжили з’ясовувати стосунки з місцевими територіальними виборчими комісіями.

Суть позову вінницького осередку партії «Народний контроль» полягає в тому, що їм територіальна виборча комісія відмовила надати копії протоколів з декількох виборчих дільниць. «Підставою для витребування документів слугувала різниця між протоколами, які надавалися спостерігачам від різних політичних сил на одній виборчій дільниці. Зокрема, такі є по кількості людей, що проголосували, кількості зіпсованих бюлетенів та кількості голосів за різні політичні сили, — каже юрист вінницького осередку партії Олексій Мусіровський. — У нас протоколи не збігаються по 9 дільницях. Проте ТВК відмовилась надавати копії цих протоколів. Як наслідок, ми звернулися до суду для захисту наших прав».

Справа в тому, що на виборах до обласної ради вінницький «Народний контроль» недобрав дріб’язок: якихось 0,9%. Так само мало не вистачило й лідеру обласного осередку партії, активісту та майданівцю Володимиру Воловодюку, аби пройти в другий тур виборів мера Вінниці проти в.о. мера Сергія Моргунова. І якщо до нинішнього конкурента Моргунова — Людмили Щербаківської — опоненти ще можуть нашкребти декілька незручних запитань, котрі доведеться довго пояснювати, то до пана Воловодюка наразі немає іміджевих претензій: ні щодо суперечливих постатей у списку кандидатів, ні підозр щодо торгу округами.

У самій же ТВК ситуацію з ненаданням копій протоколів пояснили неможливістю видавати їх повторно (?).

Адміністративний суд Вінниці зобов’язав Вінницьку міську ТВК надати місцевому осередку партії «Народний контроль» копії протоколів із зазначених виборчих дільниць. До речі, судові засідання «контролерів» проходили під наглядом довгострокових спостерігачів ОБСЄ Даана Евертса та Йохена Рінга, котрі були дуже здивовані самим фактом судового процесу. «Це просто не вкладається в голові — у сучасній країні потрібно позиватись у суді, аби отримати доступ до інформації, що й так має бути загальнодоступною», — дивувались європейці.

Ішли судові слухання і в позові від представника «Батьківщини». Схоже, вінницькі біло-сердечні взялися за внутрішню боротьбу один проти одного. Кандидат до Вінницької облради від «Батьківщини» Ганна Давиденко, підозрюючи, що її однопартійці фальшують результати виборів, подала скаргу до ВОАС стосовно діяльності Вінницької районної виборчої комісії. Кандидат заявила, що на двох дільницях було сфальсифіковано результати виборів на користь її ж однопартійця Ігоря Вернигора. Суд витребував оригінали протоколів і заявив про розбіжності у документах, більше того — здивування викликали й чужі підписи в протоколах. Тому Вінницький окружний адміністративний суд зобов’язав виборчу комісію на дільниці в Агрономічному («царське» село під Вінницею. — Авт.) провести перерахунок бюлетенів.

Щодо позову представників місцевого осередку Радикальної партії, то причиною ненадання їм протоколів у виборчій комісії назвали недотримання термінів відправлення запиту. Мовляв, вони звернулися до ТВК після завершення передбаченого законом п’ятиденного терміну з дня виборів. Представники політичної сили наполягають на протилежному. Партія Олега Ляшка хоч і пройшла до обласної Ради, однак радикали вважають, що їхніх членів мало б бути більше, ніж дев’ять новообраних депутатів у обласну раду. Рішення — за судом.