НОВИНИ ПЛЮС

11.11.2015

До Чехії на роботу їхати простіше

Уряд Чехії ухвалив пілотний проект, який передбачає суттєве спрощення та пришвидшення процедури видачі віз українським громадянам з технічною освітою — інженерам, «технарям» та фахівцям зі сфери IT. За даними прем’єр-міністра Чехії Богуслава Соботки, його країна відчуває гострий брак фахівців технічних галузей та сфери IT. Згідно з останніми даними чеського статистичного відомства, українці вже зараз становлять найчисельнішу групу іноземців у Чехії. Їх кількість перевищила 105 тисяч осіб.

Екскурсійні автобуси заговорили українською

Українську мову додали до переліку мов, якими звучатимуть екскурсії у туристичних автобусах Чехії. Ініціатива проекту «Україна в Європі» належить донецькому активісту, голові Асоціації підтримки прогресивних реформ В’ячеславу Редьку. Із нагоди нововведення український прапор розмістили на автобусах поруч із 22 стягами інших країн.

Смертельний концерт

Кількість жертв пожежі у нічному клубі Бухареста зросла до 45. Ще близько сотні людей залишаються у лікарнях, понад 30 з них перебувають у критичному стані. Лікувати поранених допомагають кілька країн. Минулої середи подав у відставку румунський прем’єр-міністр Віктор Понта. Попри це на вихідних у Румунії тривали кількатисячні антиурядові протести. Люди вийшли під гаслами «Корупція вбиває». Трьох власників нічного клубу, де сталася пожежа, затримали.

Гітару Леннона продали за 2,4 мільйона

Вкрадену в 60-ті роки минулого століття гітару Джона Леннона продали на аукціоні у Беверлі-Хіллс за рекордну суму — 2,4 мільйона доларів. Покупець інструмента побажав залишитися невідомим. Відомо, що гітару Gibson пан Леннон придбав у Ліверпулі у 1962 році, а зник інструмент після різдвяного концерту в Лондоні напередодні 1964 року. Згодом гітару виявили в одній iз комісійних крамниць у США: гітарист Джон Маккоу придбав її за кілька сотень доларів у 1970 році, не підозрюючи, кому належав інструмент.

Косово відмовили у вступі до ЮНЕСКО

Косово забракло трьох голосів, аби стати членом ЮНЕСКО. Головними агітаторами «проти» були Сербія та Росія, які не визнають державності краю. Державність Косово нині визнають 111 країн. Прийом Приштини до ЮНЕСКО дозволив би організації фінансувати культуру та освіту в Косово, а також офіційно перевів би під відповідальність косоварів низку християнських святинь.

Дорога «голизна»

Картина «Оголена, що лежить» італійського художника Амедео Модільяні стала найдорожчою проданою картиною італійського художника: на нью-йоркському аукціоні «Крістіс» його робота 1917-18 років пішла з молотка за 170 млн. доларів. На картині повністю оголена жінка лежить на червоній софі й синій подушці. Раніше картини Модільяні не продавалися дорожче, ніж за 71 млн. доларів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>