«Запалення» безвідповідальності

06.11.2015

Десятирічного Олега Савченка ховали всім селом. Страшна трагедія, у якій рідні звинувачують лікарів, сталася у селі Торканівка, що у Тростянецькому районі на Вінниччині.

Коли Олегу стало зле: піднялася температура, почалося блювання і заболів живіт, мати викликала лікаря. Місцева фельдшерка діагностувала апендицит. Викликали «швидку» і завезли до Тростянецької райлікарні за 30 км. І медики «швидкої», і лікарі районної лікарні підтвердили діагноз. Через відсутність у районній лікарні дитячого хірурга (наслідки медреформи? — Авт.) вирішили викликати колег з області. За словами головлікаря Анатолія Гіленка, хлопчик був нетранспортабельний, аби везти його до обласного центру.

«Дитина поступила у вкрай тяжкому стані, з тиском 60 на 30, температурою тіла 35 градусів, зі сплутаною свідомістю», — каже лікар райлікарні Тимофій Лозінський.

До райцентру приїхали дитячий хірург та анестезіолог. Вінницькі ескулапи діагностували пневмонію і призначили лікування запалення легень. Наступного дня хлопчику стало ще гірше, він не переставав скаржитись на болі в животі. Довелось вінницьких медиків викликати знову. Вони зробили операцію. Хлопчина пролежав у комі три дні й помер, не приходячи до тями.

  Матір звинувачує у всьому тих лікарів, які незважаючи на висновки районних колег, наказали лікувати дитину від запалення легенів. «Жінка, яка працює простим сільським фельдшером, одразу сказала, що це апендицит. І лікарі «швидкої» сказали те ж…», — мовить крізь сльози вбита горем мати Наталія.

«Коли провели розтин, то всі внутрішні органи були уражені. Це ознака того, що хвороба задавнена. Вдома дитина хворіла не менше чотирьох днів. За 35 років медичної практики такий випадок вперше стався», — сказав головний лікар.