НОВИНИ ПЛЮС

06.11.2015

Непідсудний Корбан

Печерський суд протягом двох днів намагається визначитися із запобіжним заходом для лідера партії «УКРОП» Геннадія Корбана. Учора захист затриманого вкотре заявив про недовіру судді Ларисi Цокол і почав вимагати її відводу. Втім суд відмовився задовольнити це клопотання.

А напередодні засідання суду завершилося бійкою. Суд переніс на наступний розгляд клопотання про незаконне утримання Корбана під вартою, а журналісти зафіксували, як представник обвинувачення Галінченко надсилає комусь СМС із проханням терміново вручити Корбану повідомлення про підозру, що і спровокувало напад на нього з боку народного депутата Володимира Парасюка. У бійку довелося втрутитися поліції.

Тим часом сьогодні спливають наступні 72 години і з часу затримання лідера «УКРОПу». Адвокати Корбана наполягають, що вони досі не знають ні причини повторного затримання, ні підстав для утримання їхнього підзахисного під вартою. На момент, коли здавався номер, відповіді на ці запитання ні суд, ні прокуратура ще не дали.

Сиротюк — з браслетом, а Єфремов — без

Печерський райсуд Києва таки взяв до уваги клопотання 31-го народного депутата і змінив міру запобіжного заходу для колишнього депутата ВО «Свобода» Юрія Сиротюка із утримання під вартою на домашній арешт. Щоправда, вдома Сиротюк опиниться лише 9 листопада, коли закінчиться двохмісячний термін попереднього арешту. Згідно з рішенням суду, він буде змушений сидіти вдома з 20.00 до 7.00 ранку. Втім прокурор має право оскаржити це рішення, і тоді справу розглядатиме апеляційний суд. Нагадаємо, що на місцевих виборах Сиротюк очолив список «Свободи» до Київської міськради і став депутатом.

А от з екс-«регіонала» Олександра Єфремова суд дозволив зняти електронний браслет, взявши до уваги скаргу адвокатів, що цей запобіжний засіб заважає їхньому підопічному їздити у відрядження, а також той факт, що 1 листопада закінчився термін дії його перебування під заставою. Генпрокуратура попередила, що в разі неявки Єфремова в суд вона буде ініціювати застосування суворішого запобіжного заходу, а 3,7 млн. грн., внесені як застава, підуть у бюджет держави.

Мельник знову під підозрою

Скандальним екс-ректором Податкової академії Петром Мельником знову зацікавилися правоохоронні органи. Як повідомив заступник Генпрокурора Давид Сакварелідзе в ефірі «5-го каналу», йому пред’явлена нова підозра, хоча, за якою справою, не уточнив. Водночас апеляційний суд Київської області напередодні скасував виправдальний вирок Мельнику у справі про хабарництво, винесений в липні Ірпінським судом, і призначив новий судовий розгляд іншим складом суду.

Нагадаємо, що Петро Мельник був затриманий у 2013 році у власному кабінеті при отриманні хабара. Після того як його відпустили під домашній арешт, він у ніч на 9 серпня зняв браслет і зник у невідомому напрямку, а згодом з’явився у США. Після перемоги Майдану скандальний ректор повернувся в Україну і назвав себе жертвою режиму Януковича.

Закарпаття — без Москаля

Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль подав заяву про відставку з посади. За неофіційною інформацією, однією з причин відставки може бути конфлікт Москаля із лідером обласної організації БПП та керівником обласного виборчого штабу Валерієм Пацканом, хоча останній заперечує існування протиріч. Сам Геннадій Москаль свою заяву залишив без коментарів, хоча раніше на своєму сайті сам домагався відставки Пацкана.