Чарівні горнятка

04.11.2015
Чарівні горнятка

У горнятках зручно готувати й оригінально подавати страви.

Чому чарівні горнятка? Та з багатьох причин: усе, що в них готується, зберігає максимум вітамінів і мікроелементів; практично будь-яка страва, приготовлена в глиняному банячку, — це безпрограшний варіант смачної, оригінальної і ситної страви, і, зрештою, готувати в горнятках простіше простого: поклав усі інгредієнти в потрібному порядку, полив соусом, додав спеції, накрив кришкою — і в духовку. І можна займатися своїми справами замість того, щоб помішувати, обсмажувати, кришити: чарівне горнятко все саме зготує. Нам залишається лише почекати хвилин 30-50 і скликати всіх до столу.

Не печена і не печиво, а печеня

Печеня — страва давня і давно улюблена багатьма. Наші бабусі-прабабусі, для яких піч була звичним і елементарним засобом приготування будь-якої страви, вміли у такій досконалій послідовності налаштувати банячок з інгредієнтами, що страва так і танула в роті — ніжна, насичена ароматами овочів, грибів і пряних трав. А до неї — товсті млинці з печі, аж сміються до тебе, такі рум’яні. Це — із власних «смачних спогадів».

Спогади спогадами, але, як кажуть, не святі горшки ліплять. Щодо глиняних горщиків, то ліпити ми їх поки не будемо, але готувати печеню у них — простіше простого! Отож почнемо з коронної — печені по-київськи. Чи то лісові гриби над грибами — боровики — у тандемі зі свіжою домашньою сметаною і кропом роблять її особливою, чи усвідомлення того, що цією стравою захоплювалися наші далекі предки, але, напевне, не знайдеться жодного, хто б відмовився від маленького керамічного банячка на столі з паруючою ароматною стравою.

Щоб приготувати печеню по-київськи, потрібно по 0,5 кг яловичини чи телятини і картоплі, 2 середні цибулини, по 150 мл сметани та грибного чи м’ясного бульйону, жменя сухих білих грибів, столова ложка борошна, 4 столові ложки олії, сіль і чорний мелений перець. Гриби промити, замочити на ніч у холодній воді. Зранку залити гриби свіжою водою і варити протягом години, затим відкинути їх на сито, а бульйон зберегти. М’ясо нарізати невеликими шматочками і обсмажити на олії, посолити і поперчити. Розкласти його по горнятках. Картоплю нарізати кубиками, цибулю — півкільцями. Обсмажити картоплю і одну цибулину і розкласти їх по горнятках поверх м’яса. Гриби порізати на шматочки і обсмажити разом з другою цибулиною. Додати борошно, швидко перемішати, влити бульйон. Посолити, поперчити, трохи поварити, щоб бульйон загус (приблизно хвилину). Затим додати сметану, перемішати, довести до кипіння. Залити вміст горняток грибним соусом. Готувати в духовці приблизно годину. І фірмова страва готова!

Шанувальникам чанахі — особливе вітання від «колеги по ложці»! Знаю, що таких є дуже багато, бо хто хоч раз куштував цей колоритний і калейдоскопічний ансамбль смаків, автоматично записується в його шанувальники. Ця страва народилася в Грузії і шанується там на рівні найкращих смакот, але, дещо підкоригувавшись у нас, а саме в Західній Україні (хто з відпочивальників у Буковелі не чекав обіднього часу, щоб посмакувати нею?), вдало розмістилася на верхніх щаблях і наших національних кулінарних переписів. Із грузинського варіанта баранину і баклажани українці замінили на свинину і червону квасолю — і все, це новий кулінарний шедевр. Та що там довго переконувати — приготуйте і переконайтеся!

Потрібно буде по 600 г картоплі і свинини (це може бути ошийок чи й реберця), 150 г червоної квасолі, по дві цибулини і морквини, 2 зубчики часнику, по 2 столові ложки борошна та олії, столова ложка томатної пасти, лавровий лист, духмяний перець, чорний і червоний мелені перці і сіль. Квасолю замочіть на ніч, а зранку відваріть до готовності. М’ясо поріжте на великі частинки і обсмажте до золотистого кольору, посоліть. Картоплю також поріжте на чималенькі шматочки, аналогічно обсмажте і посоліть. Затим підсмажте цибулю, порізану кубиками, і потерту на тертці моркву. Дві столові ложки борошна підсмажте на сухій сковорідці, без додавання олії, до світло-коричневого кольору. Дайте борошну охолонути, змішайте його до однорідної консистенції з холодною водою (півсклянки). Перекладіть м’ясо і картоплю в горнятка, залийте водою так, щоб вона повністю покрила інгредієнти. Відправте банячки в духовку на 15 хвилин. А далі розкладіть у них квасолю та цибулю з морквою, заправте томатною пастою і соусом з борошна. Подрібніть часник і також додайте до печені. Поставте горнятка в духовку ще на хвилин 10, а затим витягуйте, притрушуйте страву зеленню і куштуйте!

Як риба у сметані!

Якщо ви ще не знаєте, яка риба в сметані, не зволікайте! Знадобиться по 700 г річкової (найкраще товстолобик чи карась) риби і картоплі, цибулина, 150 мл сметани, 80 г вершкового масла, зелень, сіль, перець.

Насамперед слід почистити рибу і картоплю. Картоплю порізати на часточки, цибулю — кільцями. Банячки щедро змастити маслом, щоб страва не пригоріла, і викласти в них картоплю, рибу і цибулю шарами, кожен шар посолити і поперчити. Залити сметаною, щільно закрити кришками і поставити в духовку для умлівання на 30 хвилин. І буде вам, як у вічно актуальній «Енеїді», «карась, запечений в сметані».

Гречно просимо! …до гречки. Бо вона дуже корисна. Але скільки вже говорити про користь — гречка з м’ясом у горнятках має такий смак, що забуваєш інші її переваги і «регалії». Не сумнівайтеся — готуйте! М’ясо (свинина, 400 г) обсмажити на сковорідці з додаванням олії, солі і спецій. Злегка засмажити цибулю з морквою, порізані на кубики, на соняшниковій олії. Гречку перебрати і добре промити. Все змішати, додати за смаком солі і приправи (які вам подобаються), покласти в горнятко, залити бульйоном або гарячою водою (води приблизно вдвічі більше за гречку з м’ясом), поставити в добре розігріту духовку і з моменту закипання тушкувати на слабкому вогні 50 хвилин. Гречка вдається дуже розваристою і соковитою.

Ще — їжте деруни з грибами! Гриби (свіжі, які є, 500 г) миємо, ріжемо і кладемо на сковорідку. Коли сік випарується, додаємо соняшникову олію і цибулю (2 шт.) півкільцями. Трохи солимо, перчимо (за бажанням), доводимо гриби з цибулею до готовності. Наприкінці додаємо 100 г сметани і — хто любить — часник. Деруни готуємо за звичною технологією: чистимо і тремо на дрібній тертці картоплю (700 г), додаємо яйце, по ложці крохмалю і борошна, солимо, перчимо і смажимо на олії, викладаючи тісто ложкою. Далі приготовані деруни розкладаємо по банячках — по три штуки, далі — гриби з цибулею. Затим — знову деруни, і так до верху. Насамкінець розводимо сметану з водою в пропорції 1 (сметана) до 3 (вода), поливаємо деруни і ставимо всю цю смакоту в духовку на 15 хвилин. На столі вони стоятимуть значно менше — повірте.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>