Хто наступний?

04.11.2015
Хто наступний?

Учора антураж сесійної зали відповідав резонансним подіям останніх днів.

Після тритижневої перерви у зв’язку з місцевими виборами депутати вчора знову зібралися в сесійній залі. До порядку денного були внесені передусім питання соціального захисту військовослужбовців та мобілізованих до війська. Так, парламент 234 голосами ухвалив закон, яким посилюється відповідальність за порушення встановлених законом гарантій працівникам, призваним на військову службу. Також Рада уповноважила Кабмін визначити суму одноразової допомоги військовикам, добровольцям та волонтерам, які отримали інвалідність в АТО, дозволила дирекціям Фондів соцстраху подавати бюджет і реорганізовувати роботу фондів, а також Фонду соціального страхування дозволили частково фінансувати санаторії-профілакторії ВНЗ.

Утiм конструктивною роботу парламенту назвати було важко. Депутати, скучивши за мікрофоном і прямим ефіром, осідлали свого улюбленого коника і почали ставити ультиматуми. Лідер Радикальної партії Олег Ляшко закликав першим ділом виконати вимоги Тарифного майдану, який він уже третій тиждень підтримує біля Кабміну. А фракція «Батьківщина» взагалі відмовилася голосувати у парламенті, доки не будуть проголосовані соціальні та тарифні закони. На що спікер парламенту Володимир Гройсман зазначив, що ці питання, як і «безвізові» закони, внесені до порядку денного на четвер. Частина депутатів наполягала на звіті очільників СБУ та Генпрокуратури, які мають пролити світло на те, що відбувається в політикумі.

Останнє стосувалося не лише арешту Геннадія Корбана, а й появи напередодні в парламенті під час погоджувальної ради слідчих від МВС і ГПУ, які принесли повістки на допит для народних депутатів — представників Опозиційного блоку Вадима Новінського, Наталії Королевської та Олександра Вілкула. Цікаво, що зазначених осіб на той час у парламенті не було (Новінський узагалі перебував у Санкт-Петербурзі), та й вони ніколи не брали участі в погоджувальних нарадах, тож депутати назвали прихід силовиків «якимось незрозумілим шоу». Логіку дій слідчих і справді було важко збагнути, оскільки Наталя Королевська вчора марно намагалася знайти в комітеті начебто залишену для неї повістку, а Вадима Новінського, який у понеділок терміново повернувся з Росії, в аеропорту зустрічали лише журналісти.

Поява силовиків у парламенті змусила багатьох ламати голову, що це може означати. Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що таким чином Генеральна прокуратура попереджає колишніх «регіоналів» про те, що час тікати за кордон. А відомий політтехнолог Тарас Березовець у своєму блозі припустив, що в Раді можуть з’явитися подання на затримання й інших нардепів від Опоблоку — Добкіна, Папієва та колишнього замглави «Нафтогазу України» Бакуліна, а за цим може послідувати і відставка самого Генпрокурора. «Якщо ми виходимо з того, що Президент прийняв рішення звільнити Шокіна, і той про це знає, то він сьогодні може дозволити собі заарештувати фактично будь-яких людей, розуміючи, що піде у відставку або буде звільнений у найближчий час. Тому Президент користується ним, як громовідводом», — зауважив експерт. Також Березовець вважає, що після затримання Корбана Порошенко може завдати удару по групах Ахметова та Льовочкіна, щоб зняти звинувачення у вибірковому правосуді.

Однак для того, щоб зняти з себе всі підозри в упередженості, Президентові потрібно, за порадою творця «Сингапурського дива» Лі Кван Ю, посадити трьох своїх друзів. Хоча б того ж Миколу Мартиненка, на якого вже двічі прокуратура Австрії надсилала запит. Інакше всі ці затримання й арешти суспільство сприйматиме лише як елементи кланової війни, коли діє принцип: «Друзям — усе, ворогам — закон». До реального правосуддя це не має жодного відношення.