НОВИНИ ПЛЮС

30.10.2015

Подвійний удар: Кличко проти Берези

У другий тур виборів очільника столиці суперником чинного мера може стати народний депутат Борислав Береза, який балотувався на цей пост від новоствореної Партії рішучих громадян. Такими є попередні підсумки опрацювання 40% протоколів iз дільниць. За даними Київської міської виборчої комісії наразі Кличко набирає 39,9% голосів, а у Берези — 9,59%. Трійку замикає екс-мер столиці Олександр Омельченко з результатом 8,87% голосів.

Також, за даними ДВК, у Київраду проходять «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (набирає від 21,5% до майже 31% в залежності від округу), ВО «Свобода» (від 6 до 18%), об’єднання «Самопоміч» (від 9,8 до 12,2%), ВО «Батьківщина» (від 5 до 10,5%) і Партія рішучих громадян (від 6 до 10,5%). Крім того, у деяких округах району трохи більше 5% набирають «Єдність», «Укроп», «Опозиційний блок» і партія «Рух за реформи». Такими є попередні результати на момент обробки 25% протоколів.

Справа Сиротюка стала на паузу

Суддя Печерського райсуду Києва Світлана Шапутько взяла самовідвід у розгляді клопотання прокуратури про продовження арешту екс-депутату Юрію Сиротюку. Тепер електронна система має визначити, кому із суддів Печерського суду має перейти ця справа.

Цікаво, що попередньо з клопотанням про відвід судді звернувся до суду захист Сиротюка, заявляючи про можливу політичну упередженість судді, оскільки до серпня 2015 року Шапутько була суддею Алчевського суду і працювала на окупованій території, ухваливши за цей час понад двісті рішень, серед яких були переважно звільнення з-під варти кримінальних елементів. За дивним збігом обставин, це клопотання розглядав суддя Карабань, який 11 вересня ухвалив рішення про тримання Юрія Сиротюка під вартою. Цього разу він також відмовив у задоволенні клопотання.

Нагадаємо, що 31 народний депутат, зокрема і з пропрезидентського БПП, намагались узяти «свободівця» на поруки, однак суд усім їм відмовив.

Державну фіскальну службу пролюстровано. Майже

Голова ДФС Роман Насiров відзвітував на засіданні Кабміну про звільнення 42% керівників центрального апарату та 15% керівників в областях, як того вимагали положення Закону про очищення влади. Загалом із Фіскальної служби звільнили 76 осіб, яких, у порушення вимог закону, досі не було ілюстровано. Також, за словами Насірова, з травня, відповідно до цього закону, було звільнено більш як півтори тисячі керівників ДФС, яким на зміну прийшло більше півтисячі нових керівників.

Утім, як з’ясувалося, про декого очільник ДФС таки спробував «забути». Йдеться про начальника Головного управління ДФС у
м. Києві Демченко Людмилу. «Це, напевне, не встигли підготувати документи. Дайте, будь ласка, термінове доручення звільнити керівника ДФС у Києві», — різко відреагував на звіт Насiрова Прем’єр Арсеній Яценюк.

За таке «недбальство» і саботаж люстрації комісія Мін’юсту, яка здійснювала перевірку проведення люстрації, рекомендувала Кабміну вжити дисциплінарні заходи до самого Насiрова, аж до «прийняття рішення щодо відповідності посаді».