Ой гарбузе ти перистий...

28.10.2015
Ой гарбузе ти перистий...

Начинений гарбуз.

Ну от і завершилася пора «роздачі гарбузів женихам», весілля — в повному розпалі, і під коморами випирають свої барвисто-сонячні боки не задіяні досі гарбузи. Саме час згадати про основну функції цієї сонячної ягоди: бути джерелом вітамінів і мікроелементів на нашому столі. І хоч це чиста правда, бо гарбуз — справжня комора вітамінів для організму: завдяки калію, який він містить у великій кількості, нема кращої їжі для «сердечників», його мінеральні речовини сприяють кровотворенню, каротин — поліпшенню зору, а біофлавоноїди омолоджують організм на клітинному рівні — увесь цей довгий перелік усе одно не буде повним, якщо ми не зізнаємося чесно і щиро: якщо його майстерно приготувати, це — феєрія смаків і справжнє свято для гурманів! До того ж «на носі» — хеловін, коли гарбузи законно стануть «дамками» дійства, отож наше завдання наразі — озброїтися теоретичними і практичними навичками подачі гарбузів, у нашому випадку — до столу.

Зарядіться енергією!

Давня українська кухня зберегла рецепти варених, тушкованих і запечених гарбузів. Так, гарбузова каша з пшоном, гарбузові млинці та печений гарбуз із медом вважаються стравами винятково нашої національної кухні. Ми ж продовжуємо гарбузове меню до смаку і потреби, бо готувати з нього можна все — від простих салатів і каш до вишуканих десертів і напоїв.

Цю функцію легко і приємно виконувати із салатами — загальновизнаною щіткою для організму. Один із таких — салат осінній гарбузовий. Потрібно буде гарбуз — 200 г, велике яблуко (краще кислих сортів), морквина, півсклянки горіхів (будь-яких), півсклянки сметани або склянка йогурту, зелень петрушки або кропу, сіль до смаку. М’якуш гарбуза, яблуко і морквину натерти на тертці. Додати подрібнені горіхи й зелень, заправити сметаною чи йогуртом. У цьому салаті — цілий комплекс незамінних вітамінів і мікроелементів. Він стимулює роботу кишечнику і «пробуджує» організм, а про поповнення вітамінного запасу організму годі й говорити.

А якщо вам захочеться приготувати пікантну і вітамінну закуску — гарбуз маринований виправдає всі ваші сподівання. Знадобиться 500 г гарбуза, 300 мл води, по 2 шт. болгарського перцю і цибулі, 5 зубчиків часнику, по половині чайної ложки меленого імбиру та кориці, суміш перців і сухий кріп — за смаком, 70 мл олії, 3 столові ложки цукру, півтори столові ложки солі та 70 мл яблучного оцту.

Гарбуз почистити і нарізати тонкими скибочками. Порізати соломкою перець, цибулю — півкільцями. Додати до гарбуза перець, цибулю, подрібнений часник і всі спеції. У воду додати олію, сіль, цукор, оцет і довести до кипіння. Я трохи досолила за смаком. Овочі перемішати, перекласти в банку і залити гарячим маринадом. Закрити кришкою, остудити і поставити в холодильник. Через добу гарбуз буде готовий, але через кілька днів він буде ще смачнішим. Рецептом дуже задоволена і раджу вам.

Гарячий і жовтогарячий!

Гарячі страви з гарбуза мають також подвійну користь. Завдяки високому вмісту рідкісного вітаміну Т гарбуз вважають найкращим гарніром до м’ясних та жирних страв. Цей вітамін сприяє засвоєнню важкої їжі і запобігає накопиченню жирових відкладень в організмі. А низькокалорiйнi зупки з гарбуза зроблять вашу фігуру легкою і рухливою, збагатять вітамінами і забезпечать клітковиною. Але що це ми все про користь та про користь? Головна їхня перевага — це оригінальний і незабутній смак! Як кажуть, краще раз скуштувати, ніж сто разів про це почитати, отож берімося до приготування гарбузової зупки з грибами. Потрібно буде 500 г гарбуза, 500 г свіжих або 50 г сушених грибів, 5 картоплин, корінь петрушки, 2 цибулини, 3-4 помідори, 2-5 столових ложок сметани, зелень, чорний мелений перець, сіль.

Свіжі гриби нарізати й обсмажити в олії або смальці разом iз нарізаним соломкою коренем, додати помідори і протушкувати. (Якщо гриби сушені, їх треба замочити на 3-4 години в холодній воді, в ній же відварити, а потім нарізати й обсмажити з петрушкою. Картоплю відварити до напівготовності, додати всі посмажені інгредієнти, нарізаний гарбуз і свіжі помідори, посолити, поперчити і варити до готовності. Подавати гарячим зі сметаною та зеленню.

А ця страва буде до вподоби чоловікам, які інколи гарбуз «відправляють в ігнор». А знаєте, чому? Напевне, в молодості отримали його «в повен зріст» на сватанні, от і досі не можуть забути. Жарти жартами, а обід — за розкладом. Тушкована яловичина з гарбузом — саме те, що треба в даному випадку!

Для цієї страви потрібно 500 г яловичини, нарізаної кубиками, 2 столові ложки оливкової олії, цибулина, дрібно нарізана, 4 зубчики подрібненого часнику , склянка гарбуза, порізаного на дрібні кубики, 4 картоплини і 2 морквини, також порізані кубиками, 0,5 л яловичого або овочевого бульйону, 100 мл сухого червоного вина, 400 г очищених від шкіри та нарізаних помідорів, чайна ложка цукру, сіль і перець за смаком.

Нагрійте олію у великій каструлі з товстим дном на середньому вогні. Додайте яловичину та тушкуйте до рум’яного кольору з усіх сторін. Додайте цибулю і часник, готуйте до м’якості 3-4 хвилини. Додайте картоплю, моркву, гарбуз, помідори, бульйон, спеції та доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь та тушкуйте під кришкою 40 хвилин. Подавайте до столу гарячою, зі сметаною та свіжою кінзою.

І тепер, коли чоловіки гідно оцінили смакові переваги великої ягоди, слід готувати щось смачненьке з цією ж метою і для жінок. Приміром, гарбузове рагу з квасолькою.

На півкілограма гарбуза потрібно стільки ж квасолі, 2-3 морквини, стільки ж цибулі і помідорів. Моркву і цибулю спасерувати на олії і додати до квасолі, заздалегідь звареної до напівготовності. Додати порізаний кубиками гарбуз. «Протомити» на малому вогні 20-30 хв., додати дрібно порізані помідори. Витримати на вогні ще 5 хв. Щедро заправити часником.

Гарбуз із мультиварки

Хто має мультиварку і невпинний у кулінарних пошуках — скуштуйте перлову кашу з гарбузом, м’ясом і грибами. Результат перевершить усі сподівання без винятку: і того, хто готує, і тих, хто куштуватиме.

На 500 г гарбуза і 300 г м’яса потрібно 200 перлової крупи, 300 г печериць, цибулина, 4 зубки часнику, столова ложка олії, стакан води, чорний мелений перець та сіль за смаком.

М’ясо помийте і поріжте невеликими шматочками. Гарбуз помийте, очистіть від шкірки і м’якоті і поріжте кубиками. Дрібно поріжте цибулю і гриби. В мультиварку налийте олію, закиньте м’ясо, цибулю, гриби і гарбуз, виберіть режим «Випічка», і 20 хвилин обсмажте продукти, періодично перемішуючи, до золотистого кольору. Промийте перловку і додайте у мультиварку, а затим влийте воду і все гарно перемішайте. Посоліть і поперчіть, укиньте цілі зубчики часнику, накрийте кришкою і готуйте у режимі «Плов» 1 годину 15 хвилин, поки вода повністю не вбереться.

А який же обід без котлет, запитаєте ви? О, з гарбуза і курячого філе вдаються чудові котлетки: соковиті, барвисті, поживні. Є рецепт, перевірений на досвіді. Каюся, котлетки не дожили до фотографування, але кожен може помилуватися своїми, власноруч приготовленими.

Потрібно 400 г курячого філе, яйце, 200 г гарбуза, цибулина, 2 зубки часнику, столова ложка вершкового масла, по 2 столові ложки манки і олії, мелений коріандр, сіль і чорний перець за смаком. Гарбуз очистіть від шкірки і насіння і натріть на крупній тертці. Куряче філе пропустіть через м’ясорубку разом із цибулею і часником. З ’єднайте фарш і гарбуз, додайте яйце, розм’якшене вершкове масло, манку, спеції, посоліть і старанно перемішайте. Залиште фарш на 20 хвилин, щоб манка розім’якла. Сформуйте невеликі котлети і обсмажте їх на олії з двох боків до золотистої скоринки. З будь-якими овочами, кашею чи салатом — чудовий тандем!

На пару з Гаррі Поттером!

Поттеромани, напевне, знають, як шанували герої Поттеріани гарбуз і як полюбляв Гаррі Потер пиріжки з гарбузом та гарбузовий сік. А оскільки ми вже знаємо, чим харчуються маги чаклунства і дива, то заінтриговані спробувати і собі щось гарбузово-магічне. Сама назва справжнього осіннього десерту — гарбузовий пиріг iз горіхово-медовим смаком — уже звучить як магія смаків. То що, почаклуємо?

Для тіста потрібно буде 200 г борошна, 100 г вершкового масла, яйце, столова ложка води, дрiбка солі. Для начинки: 500 г очищеного гарбуза, половина лимона, 3 яйця, 100 г меду, 100 г волоських горіхів, 0,5 чайної ложки меленої кориці. Гарбуз помити, очистити від внутрішньої м’якоті з насінням, викласти на деко шкіркою вниз і поставити у розігріту до 200°С духовку на 1 годину. Поки печеться гарбуз, готуємо тісто. У просіяне борошно додаємо сіль, порізане кубиками охолоджене вершкове масло, порубане ножем на крихти, додаємо яйце, воду, місимо тісто і розкачуємо по формі кола. Викладаємо у змащене маслом деко і формуємо бортики. У кількох місцях тісто проколюємо, а відтак ставимо його в холодне місце на хвилин 15. Після цього — в духовку, розігріту до 180 градусів, на ці самі 15 хвилин.

Тим часом готуємо начинку: чистимо печений гарбуз і перемелюємо його у блендері, подрібнюємо горіхи. Додаємо в гарбуз лимонний сік, горіхи, мед, корицю. В окремій мисці збиваємо яйця і додаємо їх у начинку. Перемішуємо, наповнюємо нею пиріг і ставимо в духовку на хвилин 40, поки не загусне начинка. Охолоджений пиріг ріжемо на шматочки, поливаємо медом і притрушуємо подрібненими горіхами. Оце-то смакота!

Гарбузовий пудинг готується швидше, але це легке пухке диво не менш смачне і по-осінньому барвисте. Знадобиться один невеличкий гарбуз, 200 мл вершків, 6 яєць, половина склянки цукру, 6 маленьких здобних булочок, півсклянки родзинок, склянка горіхів, чайна ложка імбиру, половина чайної ложки кориці, 2 столові ложки крохмалю.

Спекти гарбуз, очистити від шкірочки, збити в блендері в пюре, розвівши вершками. У змащену маслом керамічну глибоку форму викласти посушену на сухарі здобну булку, нарізану кубиками, на булку викласти родзинки, горіхи, імбир та крохмаль. Збити яйця з цукром, додати гарбуз з вершками і вилити на хліб, пекти 20-25 хвилин.

Ласуни, налітайте!

І, нарешті, про цукерково-осінній делікатес: цукати з гарбуза. Може здатися, що це трудомістко, ні-ні-ні — все легко і досить швидко. Якщо гарбуз чиститься легко, то можна за півгодини впоратися і потім тільки не забути через 12 годин. А потрібно лише 2 кг гарбуза, 0,5 кг цукру, лимон і апельсин. Очистити гарбуз від шкірки, порізати скибочками. Не дуже товстими і довгими — приблизно 5 мм — 10 мм. Засипати цукром, закинути лимон і апельсин. Їх теж порізати скибочками, все — з цедрою. На 12 годин залишити просочуватися. Потім довести до кипіння і знову на 12 годин залишити. Знову довести до кипіння. Дати вистигнути. Потім злити сік (його, до речі, можна пити, розбавляючи водою). Сушити в сушці. Якщо немає сушки, то в духовку на 100-160 градусів. Духовку привідкрити.

Насолоджуйтесь барвистими смаками осені!

ДО ХЕЛОВІНА ГОТОВІ!

А на хеловін не будемо економити на гарбузах і готувати його шматочками, а приготуємо цілим і великим. Фаршированим! Запасіться гарбузом приблизно на 1,5 кг, до якого потрібні будуть 500 г м’ясного фаршу, цибулина, 100 г сметани, склянка гречки (рису), олія, зелень петрушки і кропу, сіль, перець за смаком. Зріжте у гарбуза верхівку, виберіть насіння і частину м’якуша, наріжте цей м’якуш кубиками. Зваріть із крупи розсипчасту кашу. Цибулю спасеруйте на олії. Додайте м’ясний фарш, посоліть, поперчіть, посмажте все разом, потім влийте трохи води і стушкуйте до готовності. Додайте порізаний гарбуз, змішайте з кашею, сметаною, зеленню. Заповніть сумішшю гарбуз, накрийте зрізаною верхівкою, як кришкою, і запечіть при 170 градусах до готовності (гарбуз має бути м’яким).

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>