Зупинити параліч?

28.10.2015
Зупинити параліч?

Поліомієліт — небезпечна недуга, яка може забрати життя або назавжди залишити людину інвалідом. Вакцинація — єдиний шлях запобігти епідемії. (з сайта apteka.uz.)

В Україні, одночасно в усіх областях, триває додаткова планова імунізація проти поліомієліту. Вона відбувається тільки в медичних закладах, де є стаціонарні або мобільні кабінети для проведення щеплень, і триватиме три тури. Як відомо, на початку вересня у Закарпатській області зафіксовано два випадки захворювання дітей на поліомієліт, і фахівці класифікують ситуацію як спалах хвороби в регіоні. З цим і пов’язані додаткові заходи щодо імунізації проти цього небезпечного захворювання.

«Для того аби подолати недугу, всі діти у віці від 2 місяців до 6 років у двох турах мають бути вакциновані від поліомієліту оральною поліовакциною (ОПВ). У третьому турі вакцинуватимуть дітей від 2 місяців до 10 років», — наголошують у Міністерстві охорони здоров’я.

Діти, які взагалі не були вакциновані проти поліомієліту, отримують перше щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ). Далі — не менше ніж через 2 тижні — щеплення живою, оральною вакциною (ОПВ) у рамках додаткової імунізації.

Тривалість першого раунду вакцинації ОПВ становить 3 тижні — починаючи від 20 жовтня 2015 року. Наступних двох раундів — 2 тижні. Інтервал між раундами вакцинації ОПВ — один місяць. Відрахування інтервалу між раундами відбувається від останнього дня попереднього раунду вакцинації ОПВ.

За словами головного дитячого імунолога Києва Федора Лапія, вакцина вже доставлена в усі області України й імунізація відбувається у кожній дитячій поліклініці.

«Вакцина ОПВ має підтверджений профіль якості, безпечності та ефективності. Вона захищає від інфікування поліовірусами будь-якого типу, зупиняє передачу вакциноспорідненого поліовірусу в популяції», — зауважує імунолог.

Збудник поліомієліту Федір Іванович називає вірусом «брудних рук» і наголошує, що він достатньо стійкий у зовнішньому середовищі. «Вірус потрапляє в організм через рот — з водою, харчовими продуктами. Розмножується в кишечнику і звідти може проникати в лімфу і кров, — каже лікар. — Відтак із током крові розноситься по організму, після чого може проникнути в клітини нервової системи, які відповідають за контроль наших рухів — мотонейрони. Ураження мотонейронів проявляється гострим в’ялим паралічем (гострим називають, бо виникає раптово, а в’ялим, бо кінцівка звисає). Така людина не здатна ходити, часом не може дихати, бо вражаються нейрони, які відповідають за м’язи грудної клітини. Такі форми, зумовлені «диким» вірусом, можуть призвести до смерті чи до паралічу на все життя».

У 1950-ті роки в Україні таку паралітичну форму щороку мали близько 3000 людей.

Поліомієліт, за словами Федора Лапія, — це хвороба цивілізації. «Питання стоїть про те, чи нам жити в бруді, щоб восьмеро з десяти дітей не доживали до двох років, чи ми хочемо жити довше в чистоті й менше хворіти».

У питанні вакцинації є багато перекручувань інформації, а часом і невігластва, каже столичний імунолог. «Так, дуже рідко оральна поліомієлітна вакцина може і у вакцинованого, і в контактного викликати так званий вакцино-асоційований паралітичний поліомієліт. Контактний — це той, хто контактує з людиною, яка отримала вакцину, наприклад член сім’ї. Щоб цих випадків не було, Україна з 2006 року використовує змішану схему вакцинації. Для перших двох доз беруть інактивовану поліомієлітну вакцину (ІПВ), а потім проводиться ОПВ. Ми були практично першими на пострадянському просторі, хто перейшов на таку обов’язкову схему».

Захворювання, пов’язане з вакцинальним вірусом, трапляється, стверджує Федір Лапій, але це не обов’язково тяжкий параліч. «Це неприємно. Але при першій дозі ОПВ імовірність виникнення вакцино-асоційованого паралітичного поліомієліту становить приблизно один випадок на 750 тисяч доз вакцини. Щороку в Україні народжується 500 тисяч дітей, і вони повинні отримати три дози вакцини. Тобто з цих півмільйона дітей на рік ми можемо очікувати 1-2 такi випадки. Але це не 3 тисячі, як було в 1950-х роках, — зауважує фахівець. — Коли йдеться про другу, третю й подальші дози, частота таких випадків становить уже один на 6-7 мільйонів доз вакцин. А в середньому виходить один випадок на 2,5 мільйона доз вакцин».

Але коли використовуються дві перші вакцини ІПВ, то у вакцинованих взагалі не виникає вакцино-асоційованого паралітичного поліомієліту, каже лікар-імунолог. За допомогою цих двох препаратів людина захищена на майбутнє від того, що вірус з ОПВ може вражати клітини нервової системи.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

У майже 95% випадків поліомієліт не має жодних проявів. У 3-4% можуть проявлятися гостра кишкова інфекція, інфекція дихальних шляхів. І лише у 0,1 — 1% випадків розвиваються паралітичні форми. Тобто це один випадок зі ста чи тисячі заражених. І в цьому небезпека, бо неможливо ізолювати людей, в яких вірус себе не проявляє. Ці люди подорожують, перетинають кордони, їздять у гості, відпочивають, купаються в басейнах і ставках, і вірус поліомієліту від них потрапляє в зовнішнє середовище.

 

ДО РЕЧІ

Відомим у світі прикладом людини, що постраждала від паралічу, викликаного вірусом поліомієліту, є президент Америки Франклін Рузвельт. В Україні така доля спіткала Валерія Сушкевича, народного депутата Верховної Ради, президента Національного паралімпійського комітету України. В інтерв’ю «УМ» пан Валерій розповідав, що поліомієліт, яким він перехворів у дитинстві, назавжди прикував його до інвалідного крісла.