Повернення ери Качинських

27.10.2015
Повернення ери Качинських

Ярослав Качинський та Беата Шидло святкують перемогу «Права і справедливості».

Польща лягає на правий курс — на недільних парламентських виборах прогнозовано впевнену перемогу здобула опозиційна консервативна партія «Право і справедливість» на чолі з екс-прем’єром Ярославом Качинським. Поляки 25 жовтня обирали 460 депутатів Сейму VIII скликання і 100 депутатів Сенату IX скликання на чотирирічну каденцію. Загалом це були дев’яті парламентські вибори в Польщі, що проводяться після початку демократичних перетворень 1989 року.

«Одновладдя» в парламенті Польщі не було з 1989 року

Бюлетень на польських парламентських виборах — це брошура. На першій її сторінці міститься інформація про те, як правильно проголосувати, на черговій сторінці — зміст, а на наступних сторінках, почергово, назви комітетів і список їхніх кандидатів. Поляки ставлять «хрестика» саме біля імені кандидата. Окремо дається жовтий бюлетень для голосування за сенаторів. Право голосувати мають понад 30,5 мільйона громадян Польщі.

Для голосування було відкрито понад 27 тисяч дільниць, зокрема закордоннних. За перебігом голосування стежила Державна виборча комісія, вона оголосить загальні офіційні підсумки виборів сьогодні, 27 жовтня. Явка становила 51,6%.

Наразі ж за попередніми результатами партія «Право і справедливість» (ПіС) Качинського здобула 39,1% голосів виборців, що дорівнює 242 депутатським мандатам, тож ця партія може сформувати новий уряд країни самостійно. Польські коментатори зазначають, що подібного «одновладдя» не здобувала внаслідок виборів жодна партія з 1989 року. Партія «Громадянська платформа», яка перебувала при владі впродовж останніх восьми років, фінішувала другою з результатом 23,4% голосів. Крім них, до парламенту пройшли партія рок-музиканта Павла Кукіза «Кукіз-15» (9%), партія «Сучасна» (7,1%) та Польська селянська партія — 5,2 %.

Чинний прем’єр Ева Копач, чия ліберально-центристська партія «Громадянська платформа» посіла друге місце, швидко визнала поразку і подякувала полякам за вісім років при владі: «Польський народ двічі демонстрував нам свою довіру. Ці вісім років не пройшли марно. Без сумніву, Польща зараз є набагато кращою країною, ніж раніше». За останні десять років за правління лібералів економічне зростання Польщі сягнуло майже 50%, однак консерватори зіграли на незадоволенні людей нерівним розподілом доходів та на страху перед мігрантами. Ще однією особливістю цих виборів стало те, що вперше в історії у парламент не потрапляють соціалісти — рух, що утворився на основі комуністичної партії після 1989 року. Аналітики твердять, що перемога консерваторів у Польщі є частиною загальноєвропейської тенденції, коли через страх перед напливом мігрантів люди голосують за більш радикальні праві партії, як, наприклад, у Швеції та Нідерландах.

Перемога для брата

66-річний лідер «ПіС» Ярослав Качинський присвятив перемогу своєму братові-близнюку, екс-президентові Польщі Леху Качинському, який загинув унаслідок авіакатастрофи біля російського Смоленська. Він пообіцяв, що його партія не вдаватиметься до «помсти» стосовно своїх опонентів. «Бити тих, хто впав, ніхто не буде. Навіть якщо вони впали з власної вини, і правильно», — заявив пан Качинський у своєму виборчому штабі.

Праві консерватори матимуть абсолютну більшість у парламенті, що викликає настороженість. Європейські коментатори говорять про можливу «орбанізацію» Польщі, маючи при цьому на увазі угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана, партія якого одноосібно і неподільно володарює у парламенті й інколи приймає такі рішення, що дуже не подобаються у Брюсселі. Як і партія Орбана, політична сила Качинського виступає проти прийому мігрантів у Європі, не поспішає залучати Польщу до єврозони та обіцяє більше допомоги для бідних. Водночас партія Качинського займає жорстку позицію щодо Росії, особливо після анексії Криму та початку бойових дій на сході України. Отже, їхня перемога на виборах може ускладнити діалог між Брюсселем та Москвою щодо зняття санкцій.

Усе свідчить про те, що Ярослав Качинський не збирається вдруге сідати у крісло глави уряду, то з великою ймовірністю він доручить цю місію 52-річній доньці шахтаря Беаті Шидло. Вона є новим обличчям партії, що привернуло на її бік більш поміркованих консерваторів. Шидло є досконалим менеджером та організатором. Обраний президентом Польщі навесні цього року Анджей Дуда переміг у значній мірі саме завдяки цій жінці.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>