Троє у фільмі і Тіма

27.10.2015
Троє у фільмі і Тіма

Кадр фільму «Урсу. Кавказький бурий ведмідь».

У фільмі «Урсус. Кавказький бурий ведмідь» — його виробництво планують завершити у 2016 році, показати на фестивалях у Каннi та Берліні, а вже 2017-го в українських кінотеатрах — розповідатимуть про трьох невдах: грузинського кінорежисера, українського каскадера та американську захисницю диких звірів. Усі вони в 1992 році вирушають у відчайдушну подорож з охопленої вогнем громадянської війни столиці Грузії у Берлін. Телеведучий Микола Вересень, який грає журналіста, що вирушає у Грузію робити матеріал iз «гарячої точки», дійсно працював там.

Ця стрічка — спільний міжнародний кінопродукт, яким опікуються режисер і продюсер iз грузинського боку Отар Шаматава, сценарист та креативний продюсер Заза Буадзе та продюсери з українського боку від кінокомпанії Fresh Production Юлія Чернявська та Олег Щербина.

Загальне фінансування стрічки складає три мільйони шістсот тисяч доларів. Частка України становить 54 відсотки (із яких з державного бюджету профінансували 20), Грузії — 25, Німеччини — 11, Болгарії — 10 відсотків.

На фінальній стадії виробництва, коли залишилося відзняти завершальні епізоди, в тому числі в Берліні, зробити постпродакшн, піар- і промокампанії, до процесу підготовки фільму долучилася «Медіа Група Україна», яка дофінансовує фільм на 10 відсотків. «За картину відповідає Production, — пояснює «УМ» Олег Щербина. — Канал виступає як стратегічний інвестор і головний партнер iз медіа- і піар-підтримки. Всю стратегію, яка вибудовуватиметься з просування фільму як в Україні, так і в Європі, ми будемо погоджувати з «Медіа Групою». У них більше досвіду в цьому, вже є прецеденти успішних проектів, наприклад «Незламна», яка ввійшла в десятку кращих українських фільмів у прокаті».

Цей фільм — перлина, яка не має права не вийти на екрани, впевнений Євген Лященко, президент «Медіа Групи Україна». І пояснює рішення про дофінансування тим, що вважають фільм дійсно якісним та потенційно успішним продуктом, який буде сприйнятий як в Україні, так і за її межами. Посол Грузії в Україні Міхеїл Уклеба, який переглянув уже відзняті епізоди стрічки, зазначає: «Навіть ці декілька кадрів настільки емоційні, що, я думаю, цей фільм стане успішним».

У фільмі знімаються наш Богдан Бенюк, франко-британська кінозірка Жозефіна де ла Баум, один iз кращих сучасних грузинських акторів Ніко Тавадзе, Жорж Карафас, Крістіан Ульмен, Заур Шафієв, Ілка Зафірова, Петер Небенгауз та інші. Ще одним, незвичним, але повноправним актором продюсери називають ведмедя на прізвисько Тіма, який уже не вперше знімається у фільмах, рекламі. «Таких друзів, насправді, як цей ведмідь, iще пошукати треба — надійний, сильний, може скласти компанію, якщо збираєшся пропустити по чарці», — жартує Отар Шаматави.

Особливим виявився процес вибору локацій зйомки. Автор сценарію та креативний продюсер фільму Заза Буадзе розповідає: «В Україні знімали Україну, Грузію, Німеччину, Угорщину та Туреччину. Виявилося, що в Ужгороді є місця, які важко відрізнити від Берліна, а на Скелях Довбуша ми зняли Грузію, тоді як Україну теж не завжди знімали в Україні». Фільм знімають із 2013 року, але він не дійшов до глядача, в тому числi й через нестачу коштів. До Отара Шаматави вже зверталися представники Каннського фестивалю з проханням надати «Урсус» для участі — і довелося пояснювати, що фільм поки що не готовий. «Зате він вистоїться, як добре вино», — жартує Богдан Бенюк.

«Зараз такий час, що навіть дуже якісний, успішний продукт може, на жаль, упасти на полицю, якщо не буде залучено вдосталь правильної уваги, — говорить «УМ» Євген Лященко. — Звісно, це не ситуація фільму «Урсус», тому що про нього говорять навіть по сарафанному радіо, однак усе одно недооцінювати значення якісної кампанії не варто. З нашого боку впродовж кількох місяців буде відбуватися повноцінна піар- та медіапідтримка не лише в Україні, а й на всіх можливих ресурсах».

ДО РЕЧІ

«Медіа Група Україна» працює над українсько-грузинською детективною шістнадцятисерійною мелодрамою «Потрійний захист» за сценарієм українського письменника Андрія Кокотюхи та Анастасії Матешко. Режисерами проекту стали український режисер Анатолій Матешко, відомий за серіалом «День народження Буржуя» і дитячим кіно-мюзиклом «Трубач», та грузинський режисер Заза Буадзе, який зараз працює над фільмом «Урсус. Кавказький бурий ведмідь», а також знаний за стрічкою «Абсурдистан» і серіалом «Ніконов і Ко». «Проект пробивали чотири роки. Про нього знали всі в Україні, кому потрібні серіали, — прокоментував Андрій Кокотюха. — Він усім подобався вже на рівні заявки».

«Потрійний захист» — перший українсько-грузинський серіал, що являє копродакшн двох країн у дії. У центрі сюжету — історія трьох найкращих друзів і вдови одного з них — загиблого за нез’ясованих обставин Максима. На її серце починає претендувати той, кого друзі вважають ворогом. Виробництвом серіалу будуть займатися компанії Fresh і O-Studio. Зйомки картини проходитимуть в Україні та Грузії. Прем’єра серіалу «Потрійний захист» планується в ефірі каналу «Україна».