Нагороди патріотам

20.10.2015

У лавах героїв України поповнення. Церемонія нагородження орденом «Народний Герой України» відбулась в Одеському оперному театрі, і одним із 17 представлених до нагород став лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв, котрий отримав орден із рук очільника області Михеїла Саакашвілі.

«Сьогодні мав честь вручити нагороду «Народний Герой України» приголомшливим людям. Серед них Мустафа Джемілєв — великий татарин і патріот України», — прокоментував цю подію голова облдержадміністрації Одещини.

Окрім Джемілєва, героями, нагородженими за видатні заслуги в захисті незалежності України, стали ще 16 громадян: Едуард Шевченко, Євген Шевчук, Андрій Ковальчук, Олександр Сич, Аміна Окуєва, Павло Розлач, Євген Сидоренко, Володимир Кандела (посмертно), Ігор Іванов (посмертно), Петро Потєхін, Вадим Довгорук, Кирило Верес, Вікторія Сорока, Володимир Голоднюк, Ігор Федоришин та група журналістів Телевізійної служби новин каналу «1+1».

«Мене вразив Вадим Довгорук. Йому в Дебальцевому гранатою відірвало руку, а потім лікарі були змушені ампутувати обидві ноги через обмороження. Він залишився служити в ВС і пішов учитися на військового психолога, — поділився враженням Михеїл Саакашвілі. — Дивовижно сміливий, життєрадісний хлопець. Народ, у якого є такі герої, ніколи не перемогти».

До речі, орден «Народний Герой України» — недержавна нагорода, заснована в 2015 році за ініціативою колекціонера антикваріату та волонтера Андрія Боєчка та ювеліра Дмитра Щербакова. Нагорода виконана в двох модифікаціях: червоно-чорна стрічка на колодці — для військових і жовто-блакитна стрічка на колодці — для волонтерів та медиків.