Хакери та вибори

20.10.2015

Ще в далекому 2005 році на президентських виборах, після історичного туру Ющенко — Янукович російські спостерігачі на Вінниччині — два депутати Держдуми Росії — заявляли на підсумковій прес-конференції про ручки з чорнилами, що зникають, нібито виявлені в декотрих членів виборчої комісії в селі Баланівка Бершадського району. Скандал обіцяв бути ще яким. Однак ледве майже всі журналісти встигли розбігтись із почутою сенсацією, як депутати забрали свої слова назад із плутаним поясненням — мовляв, здалось.

Нинішні вибори до місцевих рад навряд чи поб’ють рекорд тодішніх, президентських, за кількістю спостерігачів. Проте й ті, хто вже кілька тижнів спостерігає за ходом передвиборчого процесу в обласному центрі, а це представники місії ОБСЄ, мають свої серйозні зауваження. Зокрема, спостерігачі Макс Гоу і Сесілія Орестіс висловили занепокоєння тим, що є труднощі з голосуванням переселенців та військових, які наразі перебувають у зоні АТО. Вони також наголосили на обов’язковій наявності переносних скриньок для волевиявлення людей удома. Є й ще деякі цікаві нотатки їм на замітку.

Наприклад, у Вінницькій області більше не працюватиме сайт обласної виборчої комісії. Працівники ТВК кажуть, що не будуть поновлювати роботу ресурсу через серію хакерських атак. Перша з яких була 2-го жовтня. А невдовзі повторилася знову і знову.

«Аби правопорушники не розповсюджували недостовірну інформацію, ми вирішили сайт вимкнути. Вся необхідна інформація розміщена на сайті ЦВК, він більш захищений» , — пояснив голова Вінницької обласної виборчої комісії Роман Журавель. Він також зазначив, що інформація на вінницькому сайті розміщувалась для зручності районних комісій. Після атаки виникли певні незручності, тож інформацію тепер необхідно узгоджувати в телефонному режимі.

Проте декотрі кандидати в депутати до облради мають сумніви щодо істинності причини відключення сайта обласного виборчкому. «Я вважаю, що вільний доступ до публічної інформації під час передвиборчої гонки — це запорука чесних та неупереджених виборів. Через те, що сайт ОВК не працює, складається враження, що і від кандидатів, і від виборців намагаються щось приховати», — переконана  кандидат у депутати Вінницької облради Катерина Харченко.

Ну, можливо, немає нічого дивного у такій зацікавленості кіберзлочинцями сайтом ОВК саме Вінниччини: Порошенко, Гройсман і все таке...

Але чомусь видається, що подібних проявів «зачарованих» сайтів та чорнил на цих виборах слід очікувати ще не один раз.