За склом

20.10.2015

У стінах Одеської ОДА відкрили громадську приймальню. Голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі пообіцяв громадянам, що в новій приймальні не буде місця корупції та не повинно бути черг — це підкреслює сам дизайн приміщення, в якому значна частина поверхонь — зі скла. Організацією фінансування будівництва за рахунок залучених від пожертвувань коштів займалася радник голови Одеської ОДА Марія Гайдар. У новому підрозділі ОДА працюватиме 17 осіб. Їхнім завданням буде налагодження швидкої реакції чиновників на звернення громадян. Терміни розгляду справ мають скоротитися від 30 до 3 днів.

Якщо говорити об’єктивно, то це стало єдиною конкретно виконаною обіцянкою Михаїла Саакашвілі щодо покращення життя населення області, решту часу він присвячує «великим справам» -— боротьбі з корупцією і місцевим криміналітетом. Губернатор і сам, очевидно, це усвідомлює, тому що досить стримано і неоднозначно прокоментував подію: «Що стосується цієї приймальні, -— це така маленька річ, нічого хорошого не відбувається, якщо чесно, якщо навіть таке маленьке всіх радує. Я не знаю, чи треба цьому аплодувати,.. але мене це бісить. Хоч насправді — це хороший початок».

Відкриття приймальні стало лише прелюдією до відкриття Центру адміністративних послуг. Його планували запустити ще на початку жовтня. За словами куратора проекту Артура Амірова, затримка пояснювалася тим, що процедуру відкриття слід було координувати з багатьма посадовими особами. Але хоч і зі зволіканнями, а таки відкрили. «За попереднім аналізом, до нас звертатимуться до 1300 людей на добу», — повідомив Артур Аміров в ефірі «Громадського». Ще з 2012 року в Одесі функціонує п’ять філіалів Центру адміністративних послуг, і новий центр став шостим. Відрізнятиметься він тим, що тут надаватимуть деякі послуги, яких в інших філіях немає. Новий центр послуг в Одесі назвали «Точкою рiшень».

До довгоочікуваного центру одесити та місцеві журналісти мають кілька претензій. По-перше, владу області звинувачують у тому, що переплатила за оренду приміщення, зробила непотрібний ремонт на 19 млн. грн. Внутрішнє оформлення направду вражає: зручні дизайнерські меблі, дорога оргтехніка, зони відпочинку. По-друге, підраховують, що обіцяні високі зарплати працівникам, витрати на амортизацію вимагатимуть постійних дотацій із бюджету. Прогнозована вартість одного документа — 200-250 грн.