Щит від недуги — наші знання

20.10.2015
Щит від недуги — наші знання

Регулярні візити до фахівця — запорука здоров’я молочних залоз. (з сайта vitaesalute.net.)

Побутує міф, що рак молочної залози (МЗ) — це вирок, смертельна хвороба, яка не піддається лікуванню. Тому більшість жінок відчуває тривогу і страх перед профілактичними оглядами. І зволікають із візитом до лікаря, навіть виявивши у себе підозрілі симптоми. У багатьох слово «онколог» викликає панічний жах, а відвідування спеціалізованого лікувального закладу перетворюється на тортури. Але реальність така, що саме завдяки своєчасним обстеженням і регулярним візитам до лікаря-мамолога хворобу вдається виявити на тій стадії, коли її легко позбавитися, а прогнози на одужання — дуже оптимістичні. Статистика свідчить, що рак молочної залози посідає перше місце у структурі злоякісних захворювань у жінок: щороку у світі реєструють мільйон випадків раку молочної залози, в Україні — майже 16 тисяч за рік.
Чому розвивається ця підступна недуга?

Надмірні стреси і «підступні» гормони

До факторів ризику лікарі відносять ендогенний вплив різноманітних чинників на організм жінки. Наприклад, вік. Із роками збільшується ризик захворювання на рак молочної залози. Найчастіше він спостерігається у віці 45-75 років із двома піками — у 45-49 років і 70-74 роки.

«До 30 років злоякісні захворювання молочної залози зустрічаються рідко, — розповідає хірург-мамолог Київського міського клінічного ендокринологічного центру Ігор Ковальчук. — Але останнім часом є тенденція зростання захворювань і в молодому віці».

Велике значення, за словами Ігоря Семеновича, має генетична схильність до недуги. «Ідеться про випадки раку молочної залози у кровних родичів (у матері, сестри, доньки, бабусі). Негативно впливають гормональні фактори — порушення репродуктивної функції: безпліддя, вік при народженні першої дитини (після 30 років), ранній (до 12 років) або пізній (після 16 років) початок менструацій та пізня менопауза (після 55 років), ранній клімакс (до 45 років), перші пологи у віці після 35 років».

У зоні ризику також жінки, які тривалий час приймають гормональні контрацептиви, ведуть малорухомий спосіб життя, переживають стреси, не отримують задоволення від статевого життя, мають порушену функцію щитоподібної залози. А також ті, хто хворів на фіброзно-кістозну мастопатію чи атипову гіперплазію, мають надмірну масу тіла, палять і вживають алкоголь. Негативні наслідки можуть мати травми молочної залози і матки.

Не згайте час!

Аби не пропустити початок захворювання, кожна жінка повинна знати тривожні нюанси, які вказують: із молочною залозою негаразди. Наприклад, мають насторожити ущільнення, які з’явилися в молочній залозі; коли одна із залоз неприродно збільшилася або дивно опустилася; якщо ділянка шкіри, яка вкриває молочну залозу, зморщилася і нагадує апельсинову шкірку. Важливо також вчасно відчути, що ваше передпліччя набрякає, що сосок втягнувся всередину і з нього витікає темно-жовта або кров’яниста рідина. Зі здоров’ям явні негаразди, якщо збільшилися лімфатичні вузли (під пахвами чи під ключицями).

«Кожна з цих ознак може свідчити про онкологічне захворювання, — наголошує лікар-мамолог. — Тому не чекайте, що симптоми минуть самі по собі. В жодному разі не вдавайтеся до самолікування. Виявивши хоча б одну з цих ознак, негайно зверніться до лікаря. Пам’ятайте: згаявши час, коли хворобу можна зупинити на ранній стадії, ви зробите фатальну помилку. Пам’ятайте: лише комплекс методів ранньої діагностики істотно (на 20-30%) збільшує можливість виявити рак молочної залози на ранній стадії та вилікуватися».

ДО РЕЧІ

Терміни профілактичних візитів до лікаря-мамолога

Вік до 35 років

— УЗД молочних залоз — раз на рік

— огляд гінеколога — раз на рік

— мамографія — за показниками

Вік від 35 до 50 років

— огляд мамолога — раз на рік

— УЗД молочних залоз — раз на рік

— огляд гінеколога — раз на рік

— мамографія — раз на 2 роки

Вік від 50 років

— огляд мамолога — раз на рік

— УЗД молочних залоз — раз на рік

— огляд гінеколога — раз на рік

— мамографія — раз на рік

 

ВАЖЛИВО!

Кожній жінці потрібно робити самообстеження раз на місяць, на 7-9-й день із першого дня або на 2-3-й день після менструації. У цей період молочні залози не збільшені і не набряклі. Під час менопаузи таке дослідження теж належить проводити щомісяця, зазвичай у перший день місяця. Метод полягає в уважному огляді та пальпації (промацуванні) молочних залоз. Виявивши якісь незвичні зміни — відразу порадьтеся з фахівцем.