НОВИНИ ПЛЮС

13.10.2015

«Свобода» заявляє про обшуки у її очільників

Вранці 12 жовтня у членів ВО «Свобода» Олександра Сича та Олега Панькевича почали проводити обшуки. Про це інформує прес-служба політсили в соціальних мережах. Спочатку обшуки почалися в помешканні заступника голови ВО «Свобода» та екс-віце-прем’єр-міністра Олександра Сича в Івано-Франківську. За словами іншого «свободівця» з Івано-Франківщини, обшук у квартирі Сича проводять у справі про події 20 лютого 2014 року на майдані Незалежності у Києві. Згодом в організації повідомили й про обшук у помешканні іншого заступника голови «Свободи», екс-нардепа Олега Панькевича, який проживає у Бродах на Львівщині. Також, за повідомленням організації, у Львові обшукали помешкання ще одного заступника голови ВО «Свобода» та керівника партійного суду Ігоря Янківа. Нагадаємо, МВС підозрює в організації та участі у сутичках під ВР 31 серпня низку членів ВО «Свобода», у зв’язку з чим на допит було викликано лідера партії Олега Тягнибока, голову київського осередку ВО «Свобода» Андрія Мохника. Також повідомлення про підозру та повістку на допит було вручено голові київської обласної організації «Свобода» Ігорю Сабію.

Яресько просить США та Євросоюз подвоїти фінансову допомогу Україні

За словами голови Мінфіну Наталії Яресько, західні партнери повинні більше інвестувати в українську інфраструктуру. США, Євросоюзу та іншим міжнародним донорам України варто подвоїти свої фінансові зобов’язання в наступному році, вважає вона. Яресько стверджує, що 40 мільярдів доларів допомоги, яку Київ отримує частинами в рамках програми МВФ, не вистачить, щоб забезпечити довгострокову економічну стабільність. Тим часом Міжнародний валютний фонд і США похвалили Київ за проведення економічних реформ, але при цьому закордонні партнери прогнозують скорочення української економіки на 11% до кінця цього року. Зі свого боку українська сторона обіцяє серйозні зміни найближчим часом, серед яких — новий податковий кодекс з єдиною ставкою 20% від доходів фізичних осіб і компаній. «Україна доклала зусиль, щоб довести своїм міжнародним партнерам, що ми рішучі й готові пройти шлях змін. Думаю, наші міжнародні партнери мають можливість посилити загальну підтримку для нас», — сказала Яресько.

Яценюк: позаблоковий статус — це злочин

Запровадження позаблокового статусу України у 2010 році призвело до того, що РФ здійснила військову інтервенцію в Україну, анексувала Крим і відправила бойовиків на територію Донецької і Луганської областей. Про це 11 жовтня у «10 хвилинах з Прем’єр-міністром» заявив глава уряду Арсеній Яценюк. «Злочином було прийняття у 2010 році тодішнім парламентом рішення щодо запровадження так званого позаблокового статусу України. Це призвело до того, що Російська Федерація порушила всі міжнародні угоди і Статут ООН, здійснила військову інтервенцію в Україну, незаконно анексувала Крим і відправила своїх бандитів на територію Донецької і Луганської областей», — заявив глава уряду. Водночас Яценюк зазначив, що питання вступу в НАТО — на порядку денному українського суспільства, вступ до Альянсу підтримує переважна більшість громадян України. «Український парламент уже скасував позаблоковий статус України. Питання членства України в НАТО також потребує узгодженого рішення країн-членів Альянсу», — додав він. «Але ми можемо прискорити таке рішення. Ми повинні максимально посилити співпрацю з Альянсом і привести українські Збройні сили в повну відповідність до його критеріїв і стандартів», — заявив Прем’єр.

У Києві започатковано «Рускій центр»

У Києві відбувся установчий з’їзд політичної організації «Русский центр», що об’єднала близько 30 противників путінського режиму, зокрема російських націоналістів. Усі вони змушені були покинути РФ через політичні репресії і зараз намагаються створити в Україні опозиційну Кремлю організацію, що діятиме підпільно на території РФ. «Наша кінцева мета — створення інфраструктури протесту в Росії. Тут ми створюємо Центр як фактор впливу на внутрішню політику РФ. Можна сказати, що український Майдан звільнив не тільки своїх політичних в’язнів, а й російських, тому що не тільки я, але й багато з тих, хто бере участь у цьому з’їзді і хто є засновниками нової організації у себе на батьківщині, звичайно ж, перебували б за ґратами, якби не Україна», — заявив один із засновників «Русского центра» Денис Вихорєв, організатор в РФ проукраїнської «Непримиренної ліги». Вихорєв зазначив, що основний склад членів «Центру» буде міститися в РФ, там вони й «вестимуть підпільну роботу». Серед засновників «Русского центра» — російські опозиціонери й учасники антитерористичної операції на території Донбасу, зокрема «кіборг» Ілля Богданов — колишній офіцер ФСБ Росії, боєць добровольчого українського корпусу, який попросив політичного притулку в Україні.

«Безвізовий» пакет законів має бути ухвалений до листопада

Пакет законопроектів щодо запровадження безвізового режиму Україна—ЄС Верховна Рада має прийняти максимум до листопада, заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль. «На початку листопада має відбутися зустріч перших посадових осіб, де я повинна буду представити те, що ми вже зробили після того, як з України поїхали оціночні місії. Тому для нас було дуже важливо, щоб цей пакет законів був прийнятий. Тому зараз я буду звертатися до шановних колег-депутатів, щоб вони попрацювали ці кілька тижнів і до початку листопада ми встигли прийняти всі необхідні закони — аби це не стало каменем спотикання, який стоїть на шляху всіх наших дій», — сказала О. Зеркаль.