Книжковий код

13.10.2015

У Музеї книги і друкарства у Києві впродовж чотирьох днів проходив уже VІ щорічний Фестиваль української дитячої книги «Азбукове Королівство Магів і Янголів», цього разу присвячений 400-літтю друкарні Києво-Печерської лаври. Діти й дорослі мали можливість знайомитися з історією книгодрукування, старослов’янською абеткою, спробувати власними руками зробити відтиски на папері, користуючись автентичним пресом багатостолітньої давнини, а також перегорнути сторінки нових книжок та своїми захопленими вигуками просто змусити батьків їх придбати.

«Такий фестиваль ми проводимо вже вшосте, але всі вони різні, — розповідає «УМ» співорганізатор фестивалю, головний зберігач фондів музею Мар’яна Хемій. — На цей раз ми залучили студентів КПІ, які проводили майстер-класи та презентували свої арт-буки. Театр «Перетворення» показав навчальну інтерактивну виставу про коловорот води в природі «Мандрівка дощинки», до якої діти в залі долучалися як актори. Сюрпризом, який ми навмисне не анонсували, стало залучення співаків, які спочатку сиділи у залі, а потім, коли фонова музика доходила до їх партії, несподівано підхоплювали її, і починали співати. Такий флеш-моб дуже популярний у Європі, а в Україні його поки що практично ніхто не використовує, хоча це дуже яскрава ідея».

За дні роботи фестивалю встигли презентувати багато новинок дитячої літератури. Свої «Малі українські діярії» представив Володимир Шевчук, про четверту частину роману «Джури і Кудлатик» розповів Володимир Рутківський, тоді як Василь Королів-Старий познайомив дітей із «Хухою Моховинкою», а Іван Малкович кольорово змалював і показав дітям нові книги видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Незвично емоційною виявилася презентація Мар’яни Ангелової, яка у своїй книжці «Велика плутанина в Малих Окрайцях» створила маленьку фантастичну кулінарну Україну з колоритними героями: Тісс Течком, Карр Топляником, господинями кав’ярні Кавою і Ґавою та іншими.

Цікаво, що в кожного учасника своя історія, як він потрапив на фестиваль. «Ось молоде видавництво «Фонтан казок» я побачила на «Країні мрій» і «притягла» сюди, багатьох знаю з «Книжкового Арсеналу», і теж ми їх сюди запросили», — ділиться з «УМ» старший науковий співробітник фондів музею Світлана Кушлянська.

Особливістю фестивалю став розмаїтий світ майстер-класів: вишивання, виготовлення арт-книг, каліграфічне письмо, створення скульптур із паперу тощо. Студенти кафедри графіки Київського політехнічного інституту провели два майтер-класи: з офорту та з виготовлення панорамних листівок. Для дітей віком від семи до десяти років організатори підготували гру «У пошуках музейних скарбів», а для старших — «Культурний код України». «До книг у дітей не завжди велика цікавість, а от квест допомагає зафіксувати увагу дитини, щоб вона щось запам’ятала, — говорить гостя фестивалю киянка Наталя, мама 6-річної Аліси. — До того ж має бути мотивація, а тут вона присутня, адже тому, хто пройшов квест, дарували сертифікат на майстер-клас та книгу».